Taize

Oko tisuću mladih u dobi od 17 do 35 godina iz Slovenije i dvadesetak europskih zemalja ugostit će ljubljanske župe i obitelji, a glavni koordinator aktivnosti bit će Društvo SKAM-Zajednica katoličke mladeži.

Ljubljana je ovim ponovno domaćih susreta, kao i prije 25 godina kada se u isto vrijeme 1987. godine po prvi održao susret mladih iz Istočne i Zapadne Europe. Na tom susretu sudjelovalo je 5.000 mladih.

Tema ovogodišnjeg susreta je „Odlučnost za povjerenje” kojom se mlade želi potaknuti na promišljanje osobnog vjerskog iskustva (vraćanje izvorima vjere), te im dati priliku da u molitvi (ponovno) otkriju smisao sabranosti i tišine, te da o svojoj molitvi i vjeri, kao i traženjima, razgovaraju s vršnjacima.
Tijekom susreta, mladi će promišljati i o Pismu iz Taizéa za 2012. godinu s temom „K novoj solidarnosti” koje je prior Zajednice brat Alois napisao krajem prošle godine. Podnevne i večernje zajedničke molitve održavat će se u Duhovnom središtu sv. Josipa, dok će se jutarnje molitve održavati u župnim crkvama.

U nedjelju, 29. travnja mladi će u prijepodnevnim satima sudjelovati na misnim slavljima u župama, dok će se tijekom susreta u popodnevnim satima održavati radionice na različitim mjestima u centru grada.

Susret će, u utorak, 1. svibnja završiti zajedničkom molitvom u 14.30 sati ljubljanskoj katedrali sv. Nikolaja. Dodatne obavijesti mogu se naći na mrežnim stranicama ovdje i ovdje. (ika/bitno.net)