Želja da se zlo pobijedi dobrom u cilju uspostave pomirenja u Šri Lanki, u kojoj vladaju etničke i vjerske napetosti, bila je glavna tema prvog govora pape Franje u međunarodnoj zračnoj luci Bandaranaike u Colombu, gdje je stigao 13. siječnja u 8.45 sati po lokalnom vremenu, odnosno 4.15 sati po srednjoeuropskom vremenu, prenosi Radio Vatikan.

Papa poziva razne članove društva da rade zajedno kao jedna obitelj: različitost, rekao je, nije prijetnja, već izvor bogaćenja, poručio je Papa na početku sedmoga apostolskog putovanja na kojem će osim Šri Lanke posjetiti Filipine. U zračnoj luci su ga dočekali novi predsjednik Šri Lanke Maithripal Sirisena i kardinal nadbiskup Colomba Malcolm Ranjith. Dobrodošlicu Svetom Ocu izrazile su i tisuće razdraganih vjernika pjesmama, zastavama i tradicionalnim plesovima.

Stalna je tragedija našega svijeta da su mnoge zajednice u ratu jedna s drugom. Nemogućnost pomirbe dovela je do etničkih i vjerskih napetosti, popraćenih eksplozijom nasilja, istaknuo je Papa u svom govoru. Nije jednostavan zadatak prevladati gorko naslijeđe ratnog sukoba. “To se može postići jedino tako da se zlo pobjeđuje dobrom, njegujući vrline koje promiču pomirenje, mir i solidarnost i težeći istini.” Temeljno je da svi članovi društva rade zajedno, da svi imaju pravo glasa, prihvaćajući jedni druge i učeći živjeti kao jedna obitelj: različitost nije prijetnja, već izvor obogaćenja, istaknuo je Papa.
“Uvjeren sam da sljedbenici različitih vjerskih tradicija imaju ključnu ulogu u osjetljivom procesu pomirenja i obnove koja je u tijeku u ovoj zemlji. Od temeljne je važnosti promicanje ljudskog dostojanstva, pobrinuti se za materijalne potrebe sviju i zatim raditi na poboljšanju infrastruktura”. Papa Franjo izrazio je također nadu da će ovi dani u Šri Lanki biti u znaku prijateljstva, dijaloga i solidarnosti.

IKA | Bitno.net