“Bogu hvala, dobro sam, spokojan i mirne savjesti – to je nagrada koju vam daje istina. Svjetlo uvijek pobjeđuje tamu”, to je dio odgovora nadbiskupa Carla Marije Vigana na prvo pitanje postavljeno mu u razgovoru koji je vatikanist Aldo Maria Valli objavio na svojoj stranici i koje je glasilo: Kako ste?

Ovaj razgovor prvi je izravni istup koji bivši nuncij u SAD-u Viganò ima u javnosti nakon što je ovaj vikend objavio “svjedočanstvo” u kojem je izrekao ozbiljne optužbe po kojima su papa Franjo, ali i neki drugi visokopozicionirani prelati, zaštitili kardinala Theodora McCarricka od optužbi za homoseksualne aktivnosti.

Razgovor je dao talijanskom vatikanistu kojega je kontaktirao i prije nego će objaviti ovo “svjedočanstvo” i razgovarao s njim o cijeloj situaciji, o čemu je Valli pisao na svojemu blogu.

Iako je taj tekst završio s Viganovim odlaskom u nepoznatom smjeru, jer je najavio kako će se povući iz javnosti nakon objave pisma (bilo je čak i izvješća po kojima se bojao za vlastiti život), sada je očito kontaktirao Vallija kako bi dao još jedan razgovor.

Upitan kako komentira reakcije na njegovu izjavu, Viganò je odgovorio:

“Kao što znate, reakcije su različite. Među njima ima onih koji ne mogu prestati sipati otrov s kojim žele uništiti moj kredibilitet. Neki su čak napisali kako sam dva puta hospitaliziran zbog uporabe narkotika. Ima i onih koji izmišljaju razne teorije zavjere, političke urote i slično, ali puno je i članaka koji mi daju potporu. Dobio sam puno poruka od svećenika i vjernika koji mi zahvaljuju, jer im je moje svjedočanstvo dalo novu nadu za Crkvu”.

Upitan zašto je odlučio da upravo sada objavi tu izjavu, Viganò je odgovorio kako je to napravio jer je “korupcija došla do najviših razina crkvene hijerarhije”.

“Pitam sada novinare: zašto ne pitaju što se dogodilo s mnoštvom dokumenata koje je, kao što smo svi vidjeli, u Castel Gandolfu papa Benedikt dao papi Franji (Viganò govori o rezultatima istrage koje je povodom afere Vatileaks sprovelo tročlano povjerenstvo, op. a.). Je li to bilo uzaludno? Bilo je dovoljno da ti kardinali koji su istraživali Vatileaks (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) saslušaju moje svjedočenje i započnu neke čistke u Rimskoj kuriji”, rekao je nadbiskup, dodajući kako nije bilo interesa za to.

Ostatak razgovora posvećen je Viganovoj obrani protiv nekih od uobičajenih prigovora koji su se mogli čuti ovih dana.

Cijeli razgovor s Viganom, preveden na engleski jezik, možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net