Ginekolog Bogdan Chazan, ravnatelj bolnice Svete obitelji u Varšavi, smijenjen je sa svoje dužnosti jer se pozvao na priziv savjesti i  nije želio pomoći trudnici abortirati nerođeno dijete koje je bilo teško bolesno.

Vijest o smjeni koja je izazvala veliku raspravu u Poljskoj objavila je gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz. Spomenuta bolnica u vlasništvu je gradske uprave, pa je ona imala ovlasti takvu odluku i donijeti. Ono što je sporno i što je izazvalo reakciju javnosti jest obrazloženje odluke – gradonačelnica smatra da je Chazan prekršio liječničku etiku jer je, nakon što je odbio abortirati dijete, odbio trudnicu uputiti drugome liječniku koji će taj abortus napraviti. Upravo je to suština cijelog problema jer trenutačno u Poljskoj traje akcija u kojoj je više od 3000 liječnika koji ne žele raditi abortus potpisalo Deklaraciju vjere. Abortus je u Poljskoj dopušten u slučajevima silovanja, ugroženosti života majke ili teške deformacije ploda.

Tim se dokumentom traži da se liječnicima koji abortus smatraju ubojstvom dopusti pravo i da odbiju trudnicu uputiti na liječnika koji će abortus napraviti, jer bi na taj način sudjelovali u činu koji smatraju moralno neprihvatljivim. Liječnička strukovna udruga u Poljskoj poslala je zakon o prizivu savjesti na ocjenu Ustavnom sudu, jer smatra da primoravanje liječnika da sudjeluju u abrotusu nije u skladu s Ustavom koji jamči potpunu slobodu na priziv savjesti. Ustavni sud još nije donio odluku, a to pitanje već dulje vrijeme izaziva rasprave i podjele u Poljskoj, o čemu je Bitno.net već pisao.

Usred tih rasprava, mediji su stvorili “slučaj” kada je lijevi tjednik Wprost objavio tekst o dr. Chazanu koji je odbio napraviti abortirati nerođeno dijete kojemu je dijagnosticirana teška deformacija, a odbio je i trudnicu uputiti gdje to može napraviti. Krenula je medijska kampanja protiv liječnika koja je sada kulminirala njegovom smjenom, a mnogi smatraju kako je potez varšavske gradonačelnice iz vladajuće stranke Građanska platforma (inače stranke desnog centra) imao prije svega političku pozadinu. U međuvremenu, dijete koje je trudnica rodila je umrlo od posljedica deformacija, a sada odvjetnici obitelji iz Varšave poručuju kako će tužiti doktora jer se “dijete nikada niti nije trebalo roditi”.

Nakon odluke gradonačelnice oglasio se i Chazan koji je ponovio kako je sve što je činio bilo u skladu s liječničkom etikom i njegovom savješću. Život trudnice, treba napomenuti, nije bio niti u jednom trenutku ugrožen, a Chazan je trudnici ponudio vrhunsku liječničku skrb tijekom poroda, kao i brigu za dijete nakon rođenja.

Povodom odluke gradonačelnice oglasio se i kardinal Kazimierz Nycz, metropolita varšavski, koji je izrazio “uznemirenost zbog odluke o smjeni doktora Chazana”.

“Chazan će izgubiti posao samo zato što se pozvao na priziv savjesti, koje potvrđuje jedno od temeljnih ljudskih prava čovjeka – slobodu savjesti. To je grozan presedan, kojim se ugrožavaju prava ne samo katolika nego svih ljudi”, poručio je kardinal.

G. An. | Bitno.net