Nakon što je više od 3000 poljskih liječnika potpisalo Deklaraciju vjere u kojoj ponavljaju svoju profesionalnu i vjersku predanost načelu zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti, tamošnji liberalni mediji započeli su kampanju u kojoj napadaju instituciju prigovora savjesti.

Potpisivanje deklaracije inicirala je dr. Wanda Póltawska, prijateljica svetog Ivana Pavla II., a njezinu pozivu i odbijanju abortusa, eutanazije i in vitro prakse odazvalo se više od 3000 liječnika.

“Priznajem kako su ljudski život i tijelo, kao dar Božji, sveti i nedodirljivi. Tijelo je podložno zakonima prirode, ali prirodu je stvorio Stvoritelj. Trenutak začeća čovjeka i trenutak njegova odlaska s ovoga svijeta ovise prije svega o odluci Boga”, piše među ostalim u ovom dokumentu koji je izazvao bijes poljskih liberalnih krugova.

Oni tvrde kako Deklaracija predstavlja “opasno proširenje” prigovora savjesti jer liječnici koji odbijaju raditi zahvate koji su protiv njihove savjesti žele biti slobodni i od obveze da osobu koja želi počiniti pobačaj upute na liječnika i bolnicu koji to rade. Iako u samom tekstu Deklaracije nema ničega o tome, komentari onih koji su dokument osmislili i podržali doista idu prema uspostavljanju pune slobode savjesti za njih, jer pomaganje osobi da dođe do pobačaja također je problematično u etičkom smislu. Već ranije su neke strukovne udruge podnijele žalbu pred Ustavnim sudom zbog propisa koji liječnicima koji se pozivaju na prigovor savjesti nalaže da pacijenta uputi na drugog liječnika. Takvi propisi, kažu oni, u neskladu su s poljskim Ustavom koji jamči pravo na potpuni prigovor savjesti.

Medijska kampanja protiv potpisnika Deklaracije doživjela je vrhunac napadima na ginekologa Bogdana Chazana, ravnatelja bolnice Svete obitelji u Varšavi. Lijevi tjednik Wprost objavio je priču o jednoj varšavskoj obitelji kojoj je Chazan odbio abortirati dijete koje je, tvrdile su novine, bilo teško bolesno i ne bi preživjelo porod (abortus je u Poljskoj dopušten u slučajevima silovanja, ugroženosti života majke ili teške deformacije ploda). Chazan nije želio niti obitelj uputiti u neku bolnicu gdje mogu abortus obaviti.

Chazan je kasnije demantirao te natpise, pojasnio kako je dijete imalo velike šanse da preživi porod, zbog čega je odbio uraditi abortus, a istu su stvar napravili i još dvojica ginekologa u drugim bolnicama Varšave. Napade na sebe, kojima su usput rečeno pridružio i premijer Donald Tusk izjavom da “liječnici moraju poštivati zakone”, objasnio je zbivanjima oko potpisivanja Deklaracije vjere koja smeta svima koji od Poljske žele napraviti sekularizirano društvo.

“Prigovor savjesti mehanizam je obrane pred totalitarizmom. Da su Poljaci po svaku cijenu poštivali zakon, nitko od njih ne bi krio Židove u vrijeme nacističke okupacije”, rekao je pravnik Aleksander Stępkowski, direktor pravnog centra Ordo Iuris.

Borba za pravo na prigovor savjesti, dakle, i dalje traje.

G. An. | Bitno.net