vrtic

Prirodno je da mi roditelji želimo najbolje za svoju djecu. Želimo da odrastu u pristojne, sposobne ali nadasve sretne ljude. Želimo im pružiti sve što mislimo da je dobro za njih i za to smo spremni žrtvovati se. Trudimo se oko njihova odgoja ali kada je u pitanju njihovo obrazovanje, uglavnom stvari prepuštamo sustavu. Nekako smo navikli da su roditeljski sastanak i povremene konzultacije dovoljno. Nije li?
Roditelji su prvi odgajatelji svoje djece i u njihovim je rukama pravo ali i odgovornost za obrazovanje svoje djece. Vrtić, pa kasnije i škola u kojima djeca provode veći dio dana, ne smiju biti prepušteni slučaju.

Tete i učitelji od kojih djeca uče puno lijepih stvari su također uzori od kojih djeca upijaju i više nego što mislimo. Nastavni plan i program kao i način njegova provođenja puno su širi pojam od usvajanja činjenica i povezivanja znanja. Naše dijete, niti ikoje drugo, nije ‘jedno od’ niti redni broj u imeniku, već jedinstveni mali čovjek, znatiželjan i željan znanja kojemu treba pomoći izrasti u odgovornu osobu, vrijednu i ustrajnu, koja će moći kritički razmišljati i znati se žrtvovati za plemenite ciljeve.

vrtic1

Da bi se to postiglo potrebno je da roditelji i nastavnici odnosno odgajatelji međusobno surađuju kako bi omogućili kvalitetan odgoj po mjeri svakog učenika. Drugim riječima, i jedni i drugi moraju zajedno raditi na istom cilju a to je omogućiti djetetu da se razvija i oblikuje u svoj svojoj jedinstvenosti istovremeno učeći kako živjeti za druge i biti na korist cijelom društvu.

S tim pretpostavkama u rujnu 2014. godine u Podsusedu pokraj Zagreba je otvoren prvi dječji vrtić koji se temelji na odgojnim principima bliske suradnje roditelja i odgajatelja, osobnom pristupu svakom djetetu kroz poseban sustav mentorstva te suvremenim pedagoškim principima ali i dugogodišnjem iskustvu uspješnog rada takvih ustanova diljem svijeta.

IMG_9443

Navedeni vrtić, po imenu Ružičnjak, koji je otvoren u krilu Roditeljskog Instituta za odgoj i Obrazovanje tek je početak pothvata navedene udruge čiji su sljedeći koraci otvaranje odvojenih osnovnih škola za djevojčice i dječake kako bi se obiteljima i u Hrvatskoj pružila takva mogućnost obrazovanja koja je u svijetu sve popularnija jer rezultira ne samo odličnim akademskim uspjesima već izgrađenim osobnostima i vrlinama učenika koji su spremni suočiti se sa svim prilikama i zahtjevima suvremenog društva.

Za više informacija posjetite web-stranicu www.rino-institut.hr.

RINO Institut | Bitno.net