Nadbiskup Pekinga ovog je tjedna u posjetu Hong Kongu. Riječ je o prvom takvom posjetu otkako je Komunistička partija Kine prekinula diplomatske odnose s Vatikanom prije 70 godina, prenosi CNA.

Nadbiskup Li Shan ujedno je i predsjednik Kineske katoličke patriotske udruge, državne katoličke organizacije u Kini koju kontrolira Radni odjel Ujedinjene fronte Komunističke partije.

Petodnevni posjet pekinškog nadbiskupa biskupiji Hong Kong događa se na poziv kardinala Stephena Chowa, hongkonškog biskupa, koji je rekao da Hong Kong vidi kao “Crkvu graditeljicu mosta” s kontinentalnom Kinom.

Li je zaređen za nadbiskupa Pekinga 2007. godine uz odobrenje pape Benedikta XVI. nakon što su ga kineske vlasti imenovale na tu dužnost nekoliko mjeseci prije. Riječ je o je prvom biskupu koji je zaređen u Kini nakon objave pisma Benedikta XVI. upućenog katolicima u Kini 2007. godine.

Nadbiskup Pekinga započeo je svoj posjet Hong Kongu u ponedjeljak navečer večernjom misom u kapelici biskupijskih ureda Hong Konga nakon koje je uslijedila razmjena darova.

Tijekom svog boravka u Hong Kongu Li će se susresti s osobljem iz različitih biskupijskih ureda kako bi promovirao buduće razmjene između biskupije Hong Kong i nadbiskupije Peking. Nadbiskup će posjetiti i sjemenište Duha Svetoga u Hong Kongu i katedralu Bezgrješnog Začeća.

Chow je uoči posjeta za Associated Pressu rekao kako kako vjeruje da je Lijev posjet značajan zbog “ljudske veze” koju promovira. Chow je posjetio Peking u travnju, postavši prvi biskup Hong Konga koji je službeno posjetio kinesku prijestolnicu u gotovo 30 godina.

„S tom vezom, možemo hodati zajedno, možemo razgovarati o tome kako ojačati strukturu, kako napraviti neku politiku, čak i u dugoročnom smislu, kako bi nam to pomoglo da svjedočimo ljubav prema Bogu. Ne govorim ovo u apstraktnom smislu. Ljubav je zaista lijek za mnoge probleme u današnjem svijetu”, rekao je biskup Hong Konga.