Prvi puta nakon više od sto godina proslava godišnjice ukazanja Blažene Djevice Marije, koja se u Fatimi slavi 13. svibnja, održat će se bez vjernika, donosi CNA.

Kardinal Antonio Marto je potvrdio da će se proslava blagdana Gospe Fatimske održati bez fizičke prisutnosti vjernika kako bi se spriječila mogućnost zaraze koronavirusom. Vjernici će euharistijsko slavlje moći pratiti preko televizije i interneta.  Kardinal Marto je objasnio kako bi proslava s narodom predstavljala ozbiljnu prijetnju svim naporima vlasti koja se bori s pandemijom.

Portugalska biskupska konferencija je ranije ovoga mjeseca objavila kako bi se svete mise s narodom mogle početi slaviti za svetkovinu Duhova, odnosno 31. i 31. svibnja, i to u skladu sa zdravstvenim smjernicama Ministarstva zdravlja i Katoličke crkve.

Kardinal Marto je naglasio kako se odluka o suspenziji javnih vjerskih slavlja temelji na osjećaju odgovornosti prema javnom zdravstvu, kao načinu ljubavi prema bližnjemu.

„Koliko god bi naša srca htjela biti u Fatimi, kao što su to bila još od 1917. godine, razboritost nas savjetuje da to ovoga puta ne činimo“, objasnio je kardinal.

Rektor svetišta Gospe Fatimske, fra Carlos Cabecinhas, potaknuo je hodočasnike da sudjeluju u slavlju putem interneta i društvenih mreža.

„Ovo je bolno razdoblje. Svetište postoji kako bi prihvaćalo hodočasnike, što trenutno ne može učiniti, pa smo zbog toga tužni. Međutim, ova odluka predstavlja čin odgovornosti prema hodočasnicima, jer štiti njihovo zdravlje i dobrobit“, izjavio je.