Rino

Govoreći o novoj evangelizaciji za Radio Vatikan nadbiskup Fisichella je rekao da je zadaća nove evangelizacije oživjeti u kršćanima ili krštenima osjećaj da trebaju biti navjestitelji radosne vijesti. Samo polazeći od toga moguće je stupiti u kontakt s osobama koje više ne sudjeluju u životu kršćanske zajednice ili su postale ravnodušne, pa i s osobama koje još ne poznaju Isusa Krista – ustvrdio je nadbiskup dodajući: Možda bi kršćani u ovom trenutku teške krize u kulturi i u društvu bili spokojniji u crkvama i svojim zajednicama, ali to bi bilo sprječavanje djela Duha Svetoga. Duh Sveti obvezuje kršćane da budu u svijetu, da su prisutni tamo gdje ljudi žive, kako bi svakom čovjeku mogli navijestiti evanđelje. Stoga, nezamislivo je da Crkva može živjeti bez navješćujuće dimenzije: svima se treba naviještati evanđelje, a naviještanje zahtijeva kršćansku prisutnost među ljudima. Društvo bi bez katolika zacijelo bilo siromašnije i žalosnije, jer bi ostalo bez bogatstva evanđelja i naše nade – istaknuo je nadbiskup Fisichella.

Na primjedbu da Crkva mora mijenjati govor naviještanja, rekao je da je već blaženi Ivan Pavao II. govorio kako nova evangelizacija zahtijeva drukčiji govor, novu metodu i obnovljeni polet. Zaista, moramo biti kadri govoriti jezikom svojih suvremenika, ali ne smijemo zaboraviti da je sadržaj našeg naviještanja uvijek isti, jučer danas i sutra. On se ne mijenja. Promijenilo se društvo i poimanje života. Stoga moramo biti sposobni prodrijeti u sekulariziranu kulturu, učiniti da se shvate i njezina ograničenja. Živjeti u svijetu kao da Bog ne postoji, ne samo da nije obogatilo kulturu, nego je i čovjeka osiromašilo, jer čovjek je danas u dubokoj krizi – ustvrdio je nadbiskup.

Na upit što očekuje od nove evangelizacije, rekao je da danas imamo razna iskustva o novoj evangelizaciji. Očekujem da jedan od prvih plodova bude shvaćanje potrebnog jedinstva u naviještanju, s dužnim poštivanjem komplementarnosti. To znači da moramo steći jedinstvenu svijest i shvatiti žurnost nove evangelizacije, istodobno moramo vrjednovati razna iskustva znajući da su ona poput pritoka neke rijeke koji teku prema rijeci matici – zaključio je Predsjednik Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju. (rv/bitno.net)