Prva katolička služba nakon više od 450 godina održat će se u Kraljevskoj kapeli u palači Hampton Court, jednoj od rezidencija Henrika VIII.

Palaču i kapelu, koju smatraju jednom od najljepših primjeraka sakralne umjetnosti u Britaniji, dao je izgraditi kardinal Thomas Wolsey. Ubrzo nakon što kardinal nije uspio osigurati poništenje braka u Vatikanu za kralja Henrika VIII., zbog čega je došlo do šizme i osnivanja Anglikanske crkve, Wolsey je optužen za izdaju, palača je konfiscirana i predana kralju, a katoličke mise zamijenjene su anglikanskom službom.

Molitva večernje, posvećena sv. Ivanu Krstitelju, koja će se održati 9. veljače, a predvodit će ju westminsterski kardinal Vincent Nichols na latinskom jeziku, bit će stoga prva katolička služba nakon 16. stoljeća u toj kapeli.

Kao znak zajedništva, na obredu će sudjelovati i anglikanski biskup Londona Richard Chartres, koji će održati kratku propovijed. Organizatori to nazivaju “zbližavanjem Katoličke i Anglikanske crkve bez presedana”.

Cijeli događaj organizirale su zaklade Genesis i Choral.

“Dijalog između vjera iznimno je potreban i dobrodošao u ovim turbulentnim vremenima. Trebali bismo prepoznati kako nas više toga spaja nego razdvaja. Stoga sam presretan što Zaklada Genesis omogućuje Katoličkoj i Anglikanskoj crkvi da započnu dijalog u ovom prostoru koji je toliko bogat poviješću, teološkom i glazbenom. Bit će to nezaboravan događaj te će sigurno ostati zapisan u povijesti”, izjavio je John Studzinski, osnivač Zaklade.

S obzirom na ograničen broj mjesta, organizatori su odlučili organizirati besplatnu lutriju za javnost, a sretni dobitnici moći će prisustvovati ovom povijesnom događaju.

“Kraljevska kapela u Hampton Courtu odigrala je središnju ulogu u religijskim promjenama 16. stoljeća (…) Ova povijesna prigoda omogućuje nam da istražimo naše bogato naslijeđe i zbližimo kršćanske tradicije dok slavimo 500 godina palače Hampton Court”, zaključila je Michele Price iz Zaklade Choral.

Tino Krvavica | Bitno.net