Prošlo je dvije godine od početka radova na jednom od najsvetijih kršćanskih spomenika u svijetu, a završetak prve faze radova otkrio je tračak sjaja obnovljene bazilike Rođenja Isusova, javlja ABC.

Projekt predstavlja najveći građevinski zahvat na spomenutoj crkvi u zadnjih 600 godina, a financira se iz budžeta palestinske vlade i stranih donacija. Unatoč činjenici kako su većina Palestinaca muslimani, premda ima i kršćana koji potječu iz Kristovih dana, stanovništvo te zemlje smatra Baziliku svojim nacionalnim blagom.

Unatoč tome crkva je zanemarivana stoljećima te ju je čak i UNESCO stavio na popis ugrožene svjetske baštine.

Bazilika Rođenja Isusova izgrađena je 339. godine pod patronatom cara Konstantina i njegove majke Helene, a nakon što je uništena u Samaritanskoj pobuni ponovno ju je izgradio car Justinijan 565. godine.

Restauracijski radovi otkrili su prekrasne mozaike iz križarskih ratova koji su bili “skriveni” pod debelim slojem prašine. U prvoj fazi radova također je obnovljen krov i prozori, a restaurirana su i umjetnička blaga.

“Po prvi put možete vidjeti, kada se popnete, stvarno divne i prekrasne mozaike, jedinstvene u cijelom svijetu”, rekao je Ziad al-Bandak, koji upravlja palestinskim odborom za restauraciju Bazilike.

Mimmo Nucatolo, voditelj talijanskog restauratorskog tima koji se bavi mozaicima, rekao je kako su zlatni, zeleni i pastelni radovi “jedinstveni primjerci” koje su radili vješti mozaičari na kraju križarskog perioda.

“Odozdo više niste mogli vidjeti boje, stanje je bilo toliko (loše) da su se neki ljudi pitali “Zar stvarno imamo mozaike u crkvi?”, rekao je Nucatolo.

Unatoč činjenici kako Bazilikom zajednički upravljaju Katolička, Grčka pravoslavna, Armenska apostolska i Sirijska pravoslavna Crkva, što je u prošlosti znalo dovesti i do nesuglasica, al-Bandak kaže kako su svi akteri bili izrazito otvoreni za suradnju.

Čak je i predsjednik Mahmoud Abbas stao iza projekta rekavši: “Čak i ako nemate sav novac krenite (s poslovima). Ovo je sveto mjesto i novac će doći.”

Organizatori se nadaju kako bi trenutni radovi mogli biti gotovi do kraja 2016. godine. Uskoro bi ovo sveto mjesto, sagrađeno nad pećinom za koju se vjeruje da je Presveta Bogorodica rodila u njoj Isusa, moglo zasjati u svom punom sjaju.

Tino Krvavica, ABC | Bitno.net