Štićenici centra Blaženog Alojzija Stepinca u Port-au-Princeu, na Haitiju, svečano su 10. veljače proslavili Stepinčevo misom koju je predslavio vlč. Giordano Belanich. Na svečanoj misi kršten je najmlađi štićenik Centra koji je u ustanovu došao nakon smrti majke u porodu. Kumovi dječaku bili su Ivan Barich i Sanja Boban, a na krštenju je dobio ime Widson Alojzije.

Štićenici centra Blaženog Alojzija Stepinca u Port-au-Princeu s osmijehom i pjesmom dočekali su vlč. Belanicha koji je pohodio centar od 4. do 12. veljače 2013. godine.

U tijeku Domovinskog rata Giordano Belanich, hrvatski svećenik porijeklom s otoka Ilovilka i s prebivalištem u Americi, osniva organizaciju Croatian Relief Services (CRS) s ciljem slanja pomoći u domovinu i regiju. Po završetku Domovinskog rata pater Gio, kako ga zovu od milja, napore CRS-a usmjerava prema Haitiju, tada najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere. Nakon katastrofalnog potresa koji je godine 2010. pogodio tu zemlju, vlč. Belanich utemeljio je sirotište i dječji centar posvećen blaženom Alojziju Stepincu u kojemu danas boravi 47 djece bez roditeljske skrbi u dobi od dvije do 15 godina. Sirotište vode mjesne žene uz pomoć dvije Hrvatice i jedne Amerikanke. (ika/bitno.net)