Pokornička procesija “Za križen”, jedinstvena noćna procesija koja se obavlja na otoku Hvaru, i ove će se godine održati u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak u župama Hvarskoga dekanata. Riječ je o tradicionalnoj procesiji koja se već nekoliko stoljeća organizira u šest mjesta otoka Hvara: Jelsi, Pitvama, Vrisniku, Svirču, Vrbanju i Vrboskoj.

U tijeku pokorničke procesije koja iz tih šest hvarskih župa kreće u 22 sata, sudionici u smjeru kazaljke na satu prelaze put dug oko 25 km predvođeni križonošama koji u procesiji nose križeve teške od 10 do 18 kg.

U tijeku cjelonoćne procesije u trajanju od 8 sati u središtu je pjevanje Gospina plača, pasionskoga teksta iz 15. stoljeća koji u formi glazbenoga dijaloga pjevaju izabrani pjevači – kantaduri. Posebno je zanimljiv završni dio pokorničke procesije kada križonoša posljednjih 50 m s križem trči u zagrljaj župnika, njegove obitelji i prijatelja.

Tradicionalna procesija “Za križen” ima povijest dugu oko 500 godina, i od 2009. uvrštena je na Popis nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Bitno.net