Praška nadbiskupija planira se ozbiljno posvetiti nekretninskom biznisu te postati vlasnikom 1000 stanova u glavnom češkom gradu do 2025. godine, prenosi Aleteia.

Razlog ove odluke leži u činjenici da će 2030. Češka Republika prestati Crkvi isplaćivati redoviti godišnji iznos zbog posjeda koji su joj oteli komunisti.

Kako bi namaknula potreban novac za nekretninske investicije, Praška nadbiskupija odlučila je prodati jednu od svojih najpoznatijih nekretnina: povijesni gotički toranj Jindřišská věž (Henrikov toranj). Riječ je o najvećem samostojećem tornju u Pragu koji je sagrađen u 15. stoljeću. Prvotno je služio kao zvonik crkve svetog Henrika i svete Kunhute, a danas se u njemu nalaze restoran, prodavaonica viskija te vidikovac.

Procjenjuje se da bi nadbiskupija od prodaje tornja mogla zaraditi oko 75 milijuna čeških kruna (oko 23 milijuna kuna), a kao jedan od potencijalnih kupaca spominje se i grad Prag, a gradonačelnik Zdeněk Hřib već je istaknuo kako ne bi želio da povijesni toranj “padne u krive ruke”.

Osim tornja, Praška nadbiskupija razmatra i prodaju hotela Clara Futura. Riječ je o tristo godina starome zdanju koje je 2018. godine pretvoreno u luksuzni hotel s pet zvjezdica. U preuređenje je utrošeno oko 250 milijuna kruna, no čini se da se ova golema investicija pokazala kao promašaj budući da hotel posluje negativno.

Češki kršćanski portal Christnet piše kako Praška nadbiskupija u ovom trenutku već posjeduje oko tristo stanova i restoran, a trenutno pregovara o kupnji zgrade sa 100 stanova.

Procjenjuje se da će nadbiskupija za godišnje troškove trebati prikupiti oko 500 milijuna kruna, a osim nekretnina kao izvor prihoda će poslužiti i 140 000 hektara šuma te još nekoliko dodatnih izvora prihoda.