Milodar

Poruka, koju je potpisao kardinal Leonardo Sandri, pročelnik spomenutoga zbora, poziva sve crkvene zajednice da potaknu posebne pothvate molitve i bratskoga milosrđa u korist kršćana toga područja, svjesni trpljenja koje podnose. Za Kristove učenike cijeloga Srednjeg Istoka neprijateljsko je raspoloženje kruh svagdašnji koji hrani vjeru, a ponekad daje čuti i odjek mučeništva u svoj svojoj aktualnosti – istaknuto je u poruci.

Iseljavanje je kršćana sve veće zbog nepostojanja mira koje nastoji osiromašiti nadu, pretvarajući se u strah od samoće pred budućnošću koja izgleda kao da postoji samo u napuštanju vlastite domovine. Kardinal Sandri stoga, na tragu Papinih poziva na mir i solidarnost, traži od kršćana u cijelomu svijetu da podupru brojne nacrte Kustodije Svete Zemlje, od obnove bogoštovnih mjesta, do djelā u korist mladih i najsiromašnijih obitelji, škola, centara za zdravstvenu skrb, potrebā za stanom, mjestā za okupljanje, te stipendijā.

Koliko vjere otkrivamo kod mladih, željnih svjedočiti blaženstva, i voleći svoje zemlje u zauzimanju za pravednost i mir sredstvima evanđeoskoga nenasilja – istaknuo je kardinal Sandri u poruci. Koliko nam ponosne vjere i ustrajnosti prenose oni koji izgovaraju riječi pomirenja i praštanja, znajući da na taj način imaju odgovoriti na nasilje, a ponekad i na nepravdu. Dužnost nam je vratiti duhovnu baštinu koju smo primili od njihove tisućljetne vjernosti istinama kršćanske vjere. To možemo, i imamo učiniti svojom molitvom, konkretnom pomoći i hodočašćima – istaknuo je kardinal te napomenuo da ćemo se na Veliki petak, okupljeni oko Kristova Križa, osjetiti u zajedništvu s tom svojom braćom i sestrama. Neka naše bratstvo pobijedi samoću koja se ponekad snažno pojavljuje u njihovu životu – istaknuo je kardinal Sandri.(rv/bitno.net)