Nakon istrage koju je provela skupina stručnjaka, te molitve i “pažljivog razlučivanja”, mjesni je biskup objavio da navodna ukazanja Djevice Marije u talijanskom mjestu Trevignano Romanu nisu nadnaravnog porijekla, prenosi CNA.

U izjavi koju je 6. ožujka izdala biskupija Civita Castellana objašnjeno je da je “biskup Civite Castellane, Marco Salvi… nakon odgovarajućeg razdoblja pažljivog razlučivanja, nakon što je saslušao svjedočanstva koja dolaze s [biskupijskog] područja i koristeći se povjerenstvom stručnjaka, sastavljenim od mariologa, teologa, kanonista, psihologa i uz pomoć vanjskih savjeta nekih stručnjaka, razmatrajući Marijin lik u predaji Crkve i u živoj vjeri naroda Božjega, nakon usrdne molitve, proglasio kako dotični događaji nisu natprirodni.”

Sve je počelo 2016. godine nakon što su poduzetnica Gisella Cardia i njezin suprug iz Međugorja donijeli kip Kraljice Mira. Prema Cardijinim riječima,  kip je „plakao krv“ te umnažao hranu. Osim toga Cardia je počela trećeg dana svakog mjeseca dobivati navodne Gospine poruke.

Sve je to potaknulo brojne vjernike i svećenike da posjećuju Trevignano Romano i organiziraju molitvene susrete. Iako Crkva nikada nije dala svoje odobrenje, biskup Romano Rossi koji je vodio biskupiju do studenog 2022. godine dopustio je korištenje crkve za molitve hodočasnika, a Cardia je imala i svoju “kapelicu”.

Talijanka je osnovala i neprofitnu organizaciju koja je primala brojne donacije vjernika. Jedan muškarac ispričao je svojedobno za La Repubblicu da su joj on i njegova supruga donirali 123.000 eura.

Navodne poruke koje je Cardia primala nerijetko su se odnosile na skori dolazak Sudnjeg dana te predviđale zemljotrese i ratove, a „slavu“ je stekla kada je u rujnu 2019. godine primila poruku da će se uskoro pojaviti bolest koja će „zaraziti zrak nepoznatom bakterijom“.

Odnos prema Cardiji se promijenio nakon što je za biskupa Civite Castellane zaređen Marco Salvi. On je u travnju 2023. godine javnim priopćenjem zamolio vjernike da ne dolaze na događaje koje je Cardia organizirala.

Iste su godine protiv Cardije i njezinog supruga pokrenute istražne radnje zbog prijevare, a gradonačelnik grada naredio je rušenje kapelice u kojoj su se okupljali njezini sljedbenici.

U dekretu kojeg je biskup Salvi nedavno objavio, navedeno je da poruke navodnih marijanskih ukazanja sadrže “brojne teološke pogreške”. Svećenicima je zabranio slavljenje “sakramenata ili predvođenje događaja pučke pobožnosti” koji su povezani “izravno ili neizravno s događajima u Trevignano Romanu”.

Dekretom je također zabranjeno svećenicima da “odlaze na mjesto ukazanja ili potiču vjernike da vjeruju da postoji bilo kakvo crkveno priznanje ukazanja”.

Prelat je također upozorio vjernike na obvezu da se „suzdrže od organiziranja i/ili sudjelovanja u privatnim i/ili javnim susretima (molitvama i/ili katehezama) koji kao sigurnu i nedvojbenu uzimaju nadnaravnu istinu o događajima u Trevignanu ili događajima kojima se želi izvršiti pritisak na biskupa da izmijeni svoje zakonite odluke u vezi s tim istim događajima.”