“U Francuskoj je nakon duge bolesti preminuo siro-katolički biskup, monsinjor Jacques Behnan Hindo, koji je u Siriji ostao s narodom i kada su islamisti ušli u njihov grad Hassaké. Nama kršćanima, pa i svećenicima, svjedočio je, pozivajući nas da ne bježimo, nego da ostanemo sa svojim narodom”,  istaknuo je za tiskovnu agenciju Asia News otac Amer Kassar, siro-katolički svećenik koji djeluje u crkvi Gospe Fatimske u Damasku.

Biskup Hindo je 1969. godine zaređen za svećenika, a 1996. godine imenovan nadbiskupom u dijecezi Hassaké-Sisibi. “Zbog zdravlja i navršene kanonske dobi, iz službe se povukao 2019. godine. Nikada nije prestao dizati svoj glas u obranu kršćana i sirijskog naroda. U prošlosti se borio protiv zatvaranja nekoliko kršćanskih škola u neovisnoj kurdskoj pokrajini, na sjeveroistoku Sirije, koju vlast ne priznaje”, rekao je otac Kassar.

“Ljudi ga pamte kao osobu velike vrijednosti. Bio je posrednik između Arapa i Kurda, muslimana i kršćana, ostajući uvijek u Hassakéu koji nije napustio ni kada su islamisti došli pred njegova vrata, te je uvijek djelovao u vidu dijaloga i susreta. Zalagao se za razvojne projekte toga područja, među kojima i za stambeno zbrinjavanje mladih, kako kršćani ne bi napuštali ta područja, te za Caritas i za obrazovanje”, završio je otac Kassar.