Sinoda

Na skupu će od 4. do 25. listopada sudjelovati 270 sinodskih otaca, 107 iz Europe, 64 iz Amerike, 54 iz Afrike, 36 iz Azije i 9 iz Oceanije. Bit će prisutna i 24 stručnjaka i 51 sudionik bez prava glasa te 14 „bratskih delegata“ iz drugih Crkvi i crkvenih zajednica.

Kardinal Baldisseri je istaknuo kako je većina sinodskih otaca poželjela da se govori izlagača pravovremeno podijele slušateljima te da se vrjednuje rad u manjim skupinama. Predviđeno je 18 generalnih kongregacija. Rad je Sinode podijeljen u tri faze, svaki od kojih odgovara jednom od dijelova pripremnog dokumenta (Instrumentum laboris): izazovi za obitelj, razlučivanje obiteljskog zvanja i poslanje obitelji danas. Na koncu predstavljanja svakoga od dijelova, sinodski će oci o njima raspravljati u manjim skupinama po oko 20 članova. Izvještaji tih jezičnih skupina bit će objavljeni. Predviđa se 13 takvih zasjedanja. Nepromijenjeno ostaje vrijeme slobodne rasprave u dvorani Sinode.

Polazeći od izvještaja manjih skupina, uz dodatke i intervente u Dvorani za vrijeme zajedničkih zasjedanja, vijeće s 10 članova koje je imenovao Papa, a kojim predsjeda kardinal Peter Erdö, sastavit će konačno izvješće ili Relato finalis. O njemu će biskupi, nakon što bude pročitan, glasati dio po dio 24. listopada te će biti predan Svetome Ocu, o kojem ovisi hoće li se objaviti ili ne. Ove godine nije predviđen izvještaj sa sredine rada sinode, tzv. Relatio post disceptationem.

Medijska komunikacija ostaje ista kao i prošle godine: svakoga će dana biti održan brifing o radu Sinode, na kojem će sudjelovati i neki od sinodskih otaca, koji su inače slobodni komunicirati s medijima po vlastitom nahođenju i na svoju odgovornost. Papa će predsjedati trima slavljima: misom otvorenja 4. listopada, misom kanonizacije Vincenza Grossija, Marije od Bezgrješnoga začeća te roditelja svete Terezije iz Lisieuxa 18. listopada te zaključnom misom 25. listopada.

Kardinal je Baldisseri podsjetio kako je Papa pozvao sinodske oce da raspravljaju otvoreno i hrabro. Zbog toga – napomenuo je – ne treba se čuditi ako postoje oprječna stajališta. Prema njegovim riječima, može pomalo doći i do „turbulencija“ o određenim temama, ali nalazimo se na moru i na njemu se dogodi pokoja „turbulencija“. Odgovarajući, na koncu, na pitanje novinara o u medijima spominjanoj radnoj skupini vezanoj uz časopis Civiltà Cattolica, pater je Lombardi rekao da ona nema nikakve veze sa Sinodom.

Radio Vatikan|Bitno.net