papa Sarajevo

Na susretu s novinarima bio je nazočan vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij nadbiskup Luigi Pezzuto, te Organizacijski odbor i predstavnici ustanovâ.

Moderator konferencije vlč. Josip Vajdner obavijestio je da je otvorena i službena mrežna stranica za pohod pape Franje kojoj se može pristupiti na adresi www.papa.ba. Sadržaj na mrežnoj stranici dostupan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a na stranici se mogu pronaći informacije o predstojećem Papinu pohodu,  akreditiranju novinara, prijavljivanju za sudjelovanje na pojedinim točkama programa, kao i o Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini.

Bit će to 11. putovanje pape Franje, sedmo međunarodno, tijekom dvije godine njegova papinstva. Ovaj jednodnevni pohod, prepun zbivanja, bit će obilježen misom na stadionu Koševo, i susretima u znaku gesla „Mir vama“.

Sveti će Otac toga dana, u 7.30 sati otputovati iz rimske zračne luke Fiumicino, te u 9 sati stići u međunarodnu zračnu luku u Sarajevu. Pola sata poslije ispred Predsjedničke će palače biti održana svečanost dobrodošlice, nakon koje će, u palači, uslijediti kurtoazni posjet Predsjedništvu Republike Bosne i Hercegovine, i susret s bosanskohercegovačkim vlastima. Tu će papa Franjo izreći svoj prvi govor. U 11 sati će na stadionu Koševo služiti svetu misu.

Poslijepodne, nakon susreta i objeda s biskupima i s pratnjom u apostolskoj nuncijaturi, Sveti će Otac u 16.20 sati poći u katedralu, gdje će se obratiti svećenicima, redovnicama, redovnicima i sjemeništarcima. Poslije, u 17.30 sati, u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru bit će održan ekumenski i međureligijski susret, a sat poslije, Papa će se u Biskupijskom centru za mlade „Ivan Pavao II.“ susresti s mladima.

Papin će pohod Sarajevu završiti oproštajnom svečanošću u sarajevskoj zračnoj luci u 19.45 sati, te polaskom prema Rimu u 20 sati. Dolazak je u Rim predviđen za 21 sat i 20 minuta.

Riječ je o putovanju koje je papa Franjo najavio iznenada, tijekom podnevnoga nagovora 1. veljače, pozivajući na molitvu kako bi taj pohod potaknuo kvasac dobra i pridonio jačanju bratstva i mira, te međureligijskoga dijaloga i prijateljstva.

Radio Vatikan|Bitno.net