“Dragi mladi, ne odustajte od snova o pravednijem svijetu!” – poruka je pape Franje putem Twittera objavljena 3. srpnja na njegovu računu @Pontifex na 9 jezika, koji ima više od 14 milijuna pratitelja. Istoga je dana kardinal Stanislaw Dziwisz u Krakovu predstavio logo i molitvu 31. svjetskog dana mladih, koji će se održati u tom poljskom gradu 2016. godine. Simbolika loga na vrlo sugestivan način ujedinjuje više čimbenika toga događaja, čija je tema uzeta iz Matejeva Evanđelja: „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!”

U sredini loga je križ, odnosno Krist, koji je temelj svjetskih dana mladeži. Od križa polaze dvije zrake, crvena i plava, koje predstavljaju Božansko milosrđe, krv i vodu potekle iz Isusova probodena srca, upravo onako kako ih je naslikala sveta Faustina Kowalska. Zrake se poistovjećuju s rukama mladoga čovjeka koji grli križ. Logo je okružen grbom u obliku Poljske, a mladićeva glava predstavlja također zemljopisni položaj Krakova, dok boje – plava, crvena i žuta, označavaju službene boje toga grada.

Molitva Svjetskoga dana mladeži ima tri dijela: prvi je povjeravanje svakoga ljudskog bića, ponajviše mladih, Božanskom milosrđu. U drugom se dijelu moli Gospodina za milost milosrdnoga srca; a u trećem zagovor Djevice Marije i svetoga Ivana Pavla II., zaštitnika svjetskih dana mladeži. 

Logo je smislila Monika Rybczynska, 28-godišnja Poljakinja koja je na Sveučilištu u Varšavi diplomirala komunikacijske znanosti. Nacrtala ga je u Vatikanu, odmah nakon kanonizacije Ivana Pavla II., kao zahvalu za njegov zagovor u njezinu profesionalnom životu. U usavršavanju loga sudjelovala je mlada poljska grafičarka Emilia Pyza.

IKA/Bitno.net