Muka sv Dujma

Predstava govori o posljednjim danima biskupa Dujma koji je 304. godine podnio mučeničku smrt u Saloni. Te godine, u Dioklecijanovim progonima stradao je veliki broj kršćana, Domnio, Mauro, Septimije, Antiohijan, Gajan, Paulijan, Telije, Asterije i Anastazije. U predstavi se pojavljuje i car Dioklecijan koji neposredno prije svoje smrti (oko 313. g.) bolestan i sam luta palačom u Aspalathosu. U snoviđenjima mu dolaze razne utvare i demoni koji mu bude sjećanja i potkopavaju savjest. Za razliku od cara Dioklecijana koji je prikazan kao ambivalentna i nestabilna ličnost, biskup Dujam predstavlja moralnu vertikalu grada. Namjesnik provincije Dalmacije Marko Aurelije Julije optužuje Dujma da je huškao robove na ustanak te čita carev proglas o progonu kršćana.

Dramu “Muka svetog Dujma’’ napisala je Silvana Dragun, režiju potpisuje Rade Perković, bivši intendant splitskog HNK, a koreografiju potpisuje Luciano Perić, voditelj plesnog teatra Glazbene mladeži Split.

Igraju: Marko Kapitanović (namjesnik provincije Dalmacije), Ivana Giove Župa (Filomena, Apolonija, zavodnica), prof. Marko Duvnjak (biskup Dujam), prof. Petar Buljević (car Dioklecijan), Marijan Grbavac (demon), Rubina Sarajlić (vjerni puk) i dr.