Predsjednik

Govoreći s novinarom Radio Vatikana o očekivanjima od Papina posjeta, nadbiskup Carlos Aguiar Retes, predsjednik Meksičke biskupske konferencije, rekao je da s velikom nadom očekuju Papu.

Meksička se zajednica, napose katolička zajednica u državi, zdušno uključila u pripremu za posjet Svetoga Oca. U svim se župama po biskupijama obavljaju pripreme da svi mogu, dakle i milijuni katolika koji neće moći vidjeti Papu, slijediti sva zbivanja, koja će izravno prenositi meksička televizija. Želja je da svi mogu osjetiti Papinu blizinu, da dožive to što će, kako se predviđa više od tristo tisuća katolika na misi u Guanajuatu, doživjeti slušajući riječ nade koju očekujemo od Svetoga Oca – istaknuo je nadbiskup Retes.

Na upit što očekuju da će im poručiti Sveti Otac, rekao je da su vrlo sretni što im Papa dolazi i donosi poruku velikog zajedništva. On s nama želi dijeliti naše životno stanje. Očekujemo da nam njegova riječ pomogne i ohrabri nas da čuvamo svoj radni polet započet s kontinentalnom misijom u rješavanju svojih gorućih problema – istaknuo je nadbiskup.

Na primjedbu da se još uvijek svi u Meksiku sjećaju pohoda Ivana Pavla II. rekao je da je blaženi Ivan Pavao II. odmah osjetio koliko u Meksiku vole nasljednika svetoga Petra. Papin je lik uvijek bio, i u teškim vremenima vjerskoga sukoba, vrlo važan u domaćem crkvenom životu. Stoga je narod odmah prema Ivanu Pavlu II. očitovao veliku ljubav, a očitovat će je i prema papi Benediktu XVI. jer narod voli papu, nositelja papinske službe. Meksički narod voli i cijeni svakog papu, u to smo se uvjerili razgovarajući s ljudima, posjećujući župe, odnosno crkvene zajednice – ustvrdio je nadbiskup Retes.

Na upit o stanju u Meksiku, rekao je da se država sučeljava s dosad nezapamćenim problemima, koji su vrlo složeni. No, svjesni smo također da, zahvaljujući svojoj vjeri, u teškim situacijama rastemo i čeličimo se kao Kristovi učenici. Crkva u Meksiku pouzdano gleda u budućnost, stoga se nadamo i očekujemo da prisutnost Svetoga Oca u nas unese polet i radost, unatoč postojećim teškoćama – kazao je nadbiskup.

Na primjedbu da Papa, pohađajući Meksiku i Kubu, misli na cijelu Južnu i Srednju Ameriku, rekao je da nisu istovjetne situacije u Meksiku i na Kubi, premda u obje države ima sličnosti s mnogim državama Latinske Amerike. Sveti je Otac želio da na susret pozovemo predstavnike svih biskupskih konferencija Južne Amerike i Kariba. U Meksiku su zastupljene sve biskupske konferencije, od Kanade do Argentine, a na Kubi će biti većina Karipskih biskupskih konferencija. U tom smislu možemo reći da će se Sveti Otac susresti sa svekolikom Crkvom na Američkim kontinentima – kazao je nadbiskup koji je također i predsjednik (CELAM) Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike. (rv/bitno.net)