Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u utorak, 4. veljače 2020. godine, uručila odlikovanje Reda hrvatskog pletera Nadici Barun za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrednota u Republici Hrvatskoj. Gospođu Barun, inače majku 12-ero djece, za nagradu je predložio mons. Zlatko Koren, povjerenik za Pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

“Učinio sam to nakon dugog poznavanja te nakon temeljitog promišljanja i propitkivanja. Svoj život posvetila je odgoju djece – kao pedagoginja i kao majka. Vrijednosti kojima se vodila su uvijek bili vjera u Boga, ljubav prema svojoj obitelji i prema svome hrvatskom narodu. Neprospavane noći, trud, znoj i odricanje bili su njezin stil života. Zato je i toliko plodova. Svojim životom može biti uzor i primjer mnogim ženama, suprugama i majkama“, napisao je mons. Koren u Poticaju za dodjelu odlikovanja Republike Hrvatske.

Gospođa Nadica izjavila je kako ovo odlikovanje pripada svoj njezinoj djeci, snahama, zetovima, unucima i prijateljima jer su je „učinili onakvom kakvom ona jest“. „Nije bilo lako, ali djeca su bila svjesna poteškoća. Savjesno su prihvaćali svoje obaveze. Na djecu se ne odlučuje. Djecu smo imali iz ljubavi”, rekla je gđa Nadica Barun.

Nadica Barun rođena je u Zagrebu 1951., majka je dvanaestero djece; tri kćeri: Marije, Zvonimire i Ane te devetorice sinova: Josipa, Ivana, Hrvoja, Trpimira, Tvrtka, Domagoja, Mihovila, Krešimira i Branimira. Njih desetero je diplomiralo od kojih je devetero u braku, a jedan je svećenik. Gospođa je i baka 31 unučadi; najstariji unuk ima 21 godinu, a najmlađa unuka ima tek koji tjedan.

Suprug Mijo, također profesor i jedno vrijeme ravnatelj gimnazije Lucijan Vranjanin u Zagrebu, preminuo je 2004. u 60. godini života, a u trenutku kada je najmlađe dijete imalo osam godina. U rujnu 1990. kardinal Franjo Kuharić krstio je jedanaesto dijete Nadice i Mije u Zagrebačkoj katedrali s počasnim kumstvom prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Prilikom dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu 1998. o proglašenju blaženim kardinala Alojzija Stepinca, Nadica je sa suprugom Mijom i djecom predala Papi dar Hrvatske biskupske konferencije. Godine 1999. primila je nagradu “Majka Grada Zagreba” u organizaciji Saveza društava “Naša djeca”.

Zasluženu mirovinu dočekala je nakon punog radnog staža provedenog u prosvjeti. Ponosna je na obiteljsku klapu u kojoj više od 10 godina pjevaju njezina djeca. Prošlog lipnja na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na Večeri mješovitih klapa Klapa Barun osvojila je prvu nagradu publike “Zlatni lipin cvit”.

Bitno.net