»Budite savršeni…« Gospodin se nije obratio samo apostolima nego svima onima koji doista žele biti njegovi učenici. Izričito je rečeno: »Kad Isus završi ove svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom.« U mnoštvu koje ga je slušalo bile su majke, obitelji, ribari, obrtnici, zakonoznanci, mladi… Svi su ga razumjeli i bili su »zaneseni«, jer se Gospodin obraćao svakome od njih. Gospodin je zahtjevan prema svima, u skladu s prilikama svakoga pojedinca. Poziva na svetost bez obzira na dob, zanimanje, rasu ili društveni položaj. Nema Kristovih sljedbenika koji ne bi imali kršćanski poziv, osobni poziv na svetost.

Kršćanin će uz Božju pomoć pretvoriti svakodnevnu uobičajenu stvarnost u nešto plemenito i vrlo dragocjeno, sve što dotakne pretvorit će ne u zlato, kao u legendi o kralju Midi, nego u milost i u slavu. Crkva nas podsjeća na neodgodivu zadaću da budemo prisutni u svijetu, da Bogu iznova približimo sve zemaljske stvarnosti. To će biti moguće jedino ako ostanemo sjedinjeni s Kristom kroz molitvu i sakramente. Kao što je mladica loze sjedinjena s trsom, tako i mi svakodnevno trebamo biti sjedinjeni s Gospodinom.

Kršćanin treba biti »drugi Krist«. To je velika snaga kršćanskoga svjedočanstva. Za Isusa se govorilo, kada se željelo ukratko opisati njegov život, da je prošao zemljom čineći dobro. Isto bi se trebalo reći za svakoga od nas želimo li Krista doista slijediti. »Gospodin Isus, božanski učitelj i uzor svake savršenosti, svim je svojim učenicima i svakome pojedinome bilo kojega životnog stanja propovijedao svetost života, čiji je on sam početnik i dovršitelj: ‘Budite, dakle, savršeni kao što je savršen i Otac vaš nebeski’ (Mt 5,48). Svima je stoga razvidno da su svi Kristovi vjernici, kojega god staleža ili reda, pozvani na puninu kršćanskoga života i na savršenstvo ljubavi; tom se svetošću i u zemaljskom društvu promiče čovječniji način života.«

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala:Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]