patrijarh-Bartolomej-i-papa

Izražavajući svoju predanost ostvarenju punog jedinstva Crkava kako bi „svi bili jedno“ (usp. Iv 17, 21), Papa i Patrijarh su izjavili kako je njihov pogled „usmjeren danu u kojemu ćemo konačno biti dionici zajedništva za euharistijskim stolom.”

“Kao kršćani, pozvani smo pripraviti se na dar euharistijskog zajedništva, prema učenju Irineja Lyonskog, kroz ispovijedanje jedne vjere, ustrajnost u molitvi, unutarnje obraćenje, obnovu života i bratsko zajedništvo. Ostvarenjem tog željenog cilja očitovat ćemo svijetu Božju ljubav i biti prepoznati kao pravi učenici Isusa Krista“ (usp. Iv 13, 35) – naglasila su dvojica poglavara.

U zajedničkoj Izjavi Papa i Patrijarh ističu da je njihova dužnost zajednički raditi na zaštiti ljudskoga dostojanstva i obitelji te gradnji pravednoga i humanoga društva u kojemu se nitko neće osjećati isključenim.

„Pozivamo sve kršćane, vjernike svih religija i sve ljude dobre volje da prepoznaju trenutak u kojem živimo, a koji nas poziva na traženje pomirenja i jedinstvo čitave ljudske obitelji, s punim poštivanjem legitimnih razlika – sve radi dobra čovječanstva i budućih generacija“ – stoji u potpisanoj Izjavi.

Također, Papa i Patrijarh upozorili su i na nužnost zaštite ljudskog života i njegova dostojanstva:

„Naša je dužnost svakodnevno svjedočiti Božju ljubav prema svim ljudima zajednički djelujući u službi ljudskosti, osobito u obrani dostojanstva ljudske osobe u svakom razdoblju njegova života i svetosti obitelji utemeljenoj na braku, širenju mira i općeg dobra…“

Dvojica vjerskih poglavara izrazila su zabrinutost zbog položaja kršćana u sukobima na Bliskome istoku te istaknula žurnost u traženju oproštenja i jedinstva ljudske obitelji dok se istodobno poštuju legitimne različitosti:

„Osobito molimo za Crkvu u Egiptu, Siriji i Iraku, koja je u prošlim događajima teško trpjela. Ohrabrujemo sve strane, neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti, da nastave raditi na pomirenju i pravednom priznavanju ljudskih prava.“

Izjava, čiji je sadržaj plod susreta održanog u prigodi 50. obljetnice povijesnoga susreta pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore, završava riječima blagoslova upućenog čitavom čovječanstvu:

„Neka te Gospopdin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“ (Br 6, 25-26)

IKA / Bitno.net