Kako javlja Reuters a prenosi Večernji list, Quita je samo jedna od 243.000 djece koju su iz drugih dijelova svijeta posvojili Amerikanci od 1990. godine do danas. No, za razliku od roditelja koji djecu posvajaju u SAD-u, oni koji ih traže u prekooceanskim zemljama nemaju treninge za roditeljstvo niti ih vlasti kontroliraju nakon posvajanja djeteta. Takvi parovi ponekad se odriču posvojene djece, a da bi ih dali na brigu nekome drugom, dovoljno je da s njima potpišu izjavu o prenošenju skrbništva. Što je još šokantnije, djecu nude putem interneta kao da je riječ o kućnim ljubimcima, navodi Večernji list.

Kako javlja Večernji list, nesretna Quita tako je doslovno preko noći iz obitelji Puchalla udomljena kod Nicole i Calvina Easona iz Illinoisa. Uvjerena da 16-godišnjakinju s poteškoćama u ponašanju ostavlja u sigurne ruke, Melissa Puchalla predala je Quitu ljubaznom paru u 30-im godinama. Nije znala da je riječ o ljudima kojima je država oduzela njihovo dvoje biološke djece i koji su prije bili optuženi za seksualno zlostavljanje djece koju su prije Quite udomili na isti način. Iako se odrekla Quite, Melissa je nekoliko dana poslije pokušala stupiti u kontakt s Easonima i doznati kako je djevojčica. Nisu joj se javljali pa je otišla do mjesta na kojem je nekada stajala njihova prikolica. No, ni nje više nije bilo.

Nakon nekog vremena svi su pronađeni u New Yorku, a Quita je posvjedočila da je živjela u nimalo idiličnim uvjetima.

– U kući je sve bilo prljavo. Nitko nije pospremao i prao suđe. Zvali bi me da noću spavam s njima u krevetu, a Nicole je bila gola – ispričala je nesretna 16-godišnjakinja. Easonovi su porekli njene tvrdnje, no vlasti su pronašli i drugu djecu koju je par udomio. Ispostavilo se da su i njihovi iskazi o životu u toj obitelji bili identični.

Slučaj je šokirao američku javnost, a nakon njega na površinu su isplivala i neugodna iskustva druge posvojene djece, piše Večernji. Tako je jedna djevojka udomljena iz Rusije ispričala da ju je mladić koji je živio u njenom domu prisiljavao na seksualne odnose i urinirao po njenom tijelu, dok je jednu djevojčicu nova skrbnica tjerala da si kopa grob. Nakon što je jedna majka posvojenog sedmogodišnjaka poslala nazad u Rusiju s porukom da se više ne želi brinuti o njemu, Rusija je Amerikancima zabranila posvajanje djece. Kontrolu posvajanja potom su postrožile Kina i Gvatemala pa je broj posvajanja iz tih zemlja opao. Unatoč tome, u SAD-u je udomljavanje posvojene djece putem interneta i dalje svakodnevica, a da tamošnje društvo i institucije još nisu osvijestile ovaj problem, svjedoči i činjenica da obitelji Puchalla i Eason nisu kazneno odgovarale pred zakonom.

Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]