U povodu 59. svjetskog dana borbe protiv gube, koji se obilježava svake godine posljednje nedjelje u mjesecu siječnju, nadbiskup Zygmunt Zimowski, predsjednik Papinskog vijeća za zdravstvene radnike napisao je poruku pod nazivom „U borbi protiv Hansenove bolesti potrebna je zauzetost svih ljudi dobre volje“, javlja agencija AsiaNews.

Zimowski

„Mikrobakterija gube još nije iskorijenjena, iako službeni podaci govore da je broj novih slučajeva u stalnom padu i trenutno je oko dvjesto tisuća zaraženih od gube po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije“, piše Nadbiskup. Nužno je podupirati slobodnu distribuciju lijekova i potrebnih terapija, ali potrebno je i učiniti da dijagnoza bude pravovremena i da se terapija ne prekida. „Od temeljne je važnosti senzibilizacija zajednica i obitelji koje su u opasnosti od zaraze“.

Predsjednik Papinskog vijeća podsjeća da Crkva i dobrovoljne udruge, među njima Fondacija Raoul Follerau i Malteški vitezovi u njihovoj pomoći i prevenciji nastoje izraziti Božju ljubav. Međutim, njihov rad „ne oslobađa vlade i međunarodne organizacije povećati njihovu pozornost na borbu protiv širenja gube i njihove odgovornosti glede prevencije u vidu odgoja, higijene i skrbi kao i ponovnog uključivanja u društvo osoba koje su izliječene“.(kta/bitno.net)