Foto: Zbigniew Rutkowski / Wikimedia commonsKao odgovor na globalnu pandemiju koronavirusa, Portugalska biskupska konferencija prošlog je tjedna objavila da će na nadolazeću svetkovinu Navještenja Gospodinova, 25. ožujka, ponovno posvetiti svoju zemlju Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu, prenosi CNA.

Generalni tajnik Portugalske biskupske konferencije pozvao je i ostale zemlje da im se pridruže, što mogu učiniti jednostavnim slanjem zahtjeva iz vlastite biskupske konferencije portugalskim biskupima.

Ubrzo nakon ovog poziva javila se Španjolska biskupska konferencija sa zahtjevom da i njihova zemlja bude posvećena u ovoj liturgiji.

Tijekom liturgije koja će se održati sutra, lisabonski patrijarh, kardinal Manuel Clemente i fatimski biskup, kardinal António Marto, predmolit će krunicu prije nego što posvete Iberski poluotok, kao i ostale zemlje koje će se pridružiti inicijativi, Srcu Isusovu i Marijinu.

U Portugalu je dosad više od 20 osoba preminulo od posljedica zaraze koronavirusom, a zaraženih je više od 2000. Španjolska je jedna od zemalja koje su najpogođenije pandemijom, s 2200 mrtvih i više od 30 000 zaraženih.

Portugal se prvi put posvetio Bezgrešnom Srcu Marijinu 1931. godine pred više stotina tisuća ljudi koji su se okupili u Fatimi. Posveta je obnovljena 1938. godine tijekom koje je u Španjolskoj trajao građanski rat. Činjenicu da se rat nije proširio i u Portugal mjesni biskupi su prepoznali upravo u posvećenosti zemlje Blaženoj Djevici Mariji.

Ivo Džeba | Bitno.net