Porast vjerske nesnošljivosti, koji je posljednje godine zahvatio Indoneziju, bio je u središtu predsjednikova govora Parlamentu koji obvezuje vladu, smatraju analitičari. Zbog žestokih napada na vjerske manjine, poput kršćana, muslimana šijita i ahmada (sekta koju muslimani smatraju heretičkom), prošlih su mjeseci vjerski vođe kritizirali Predsjednika tvrdeći da je suodgovoran za ozračja nesnošljivosti, a vladu su optužili zbog neučinkovitosti u suzbijanju i zaustavljanju napada.

Zabrinut sam zbog neprestanih prizora nesnošljivosti i sukoba između zajednica – kazao je Yudhoyono u govoru koji je poslao agenciji Fides. Moramo biti sposobni za suzbijanje vjerske nesnošljivosti – ustvrdio je prozivajući cijelu vladu i vjerske ustanove. Ne možemo pravdati nametanje vjerovanja nekoj manjini – ustvrdio je ističući da svaki građanin mora poštivati Ustav koji jamči slobodu vjerovanja. Indonezija je pluralistička država i uvijek je bila uzor dijaloga između kultura i religija, stoga je žurno suzbiti sukobe i nasilje koji mogu poremetiti mir u našem društvu i u našem nacionalnom jedinstvu – stoji u predsjednikovu govoru.

Predsjednikove su primjedbe stigle dok se njegovu upravu kritizira zato što nije onemogućila slučajeve vjerske nesnošljivosti, koji su posljednje četiri godine u stalnom porastu. Prema izvješću „Wahid Instituta“, koji promiče pluralizam i miroljubivi islam, poslanom agenciji Fides u Indoneziji je 2009. godine zabilježen 121 slučaj nesnošljivosti , 2010. 184 slučaja, 2011. 267, a 2012. godine 274 slučaja.

(rv/bitno.net)