Krist

Poljska biskupska konferencija oglasila se pismom vjernicima u kojemu je kritički odgovorila na inicijative nekoliko katoličkih udruga koje traže od nacionalnog parlamenta da službeno proglasi Isusa Krista “kraljem Poljske”.

U pismu koje će biti pročitano u poljskim katoličkim crkvama na nedjeljnom euharistijskom slavlju 25. studenog na Svetkovinu Krista Kralja biskupi su napisali kako je “mišljenje da je dovoljno službeno proglasiti Isusa kraljem Poljske i da će nakon toga svi problemi zemlje biti riješeni pogrešno, pa i štetno za razumijevanje Kristova spasenja na ovome svijetu”.

Kako piše poljska katolička novinska agencija KAI, biskupi su progovorili protiv ideje službenog okrunjenja i pojasnili na čemu se temelji biblijsko tumačenje Krista kao kralja. Isus je pred Pilatom sebe proglasio kraljem, ali rekao i kako “njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta”.

“Ne treba dakle Krista službeno proglašavati kraljem i stavljati ga na tron. Umjesto toga, potrebno je priznati i prihvatiti Njegovo kraljevanje, staviti se pod Njegovu vlast koja daruje čovjeka novim životom u perspektivi vječnoga života”, piše u pismu “O Kristovu kraljevanju” u kojemu se poziva vjernike da “Krista zavole u potpunosti”, da “Mu predaju svoje i živote svojih obitelji”.

“Kroz to predavanje koje trebamo ostvariti u svojim domovima i župama, promijenit će se lice crkve i naše domovine”, poručuju poljski biskupi.

Pismo biskupa nastalo je na plenarnoj sjednici Poljske biskupske konferencije održanoj u Varšavi početkom mjeseca. Biskupi su i ranije izražavali svoje nezadovoljstvo s idejom državničkog okrunjenja Krista za “poljskog kralja”, a već dulje vrijeme traje dijalog između tijela konferencije i udruga koje su započele tu inicijativu.

G. A. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com