MPO

Trenutačno u Poljskoj MPO nije zakonski reguliran, ali je ta metoda dostupna građanima u pojedinim privatnim klinikama. Zbog kulturoloških sličnosti između Hrvatske i Poljske zanimljivo je vidjeti kako se rasprava o MPO-u razvija u toj državi.

Vladajuća Građanska platforma (PO), stranka koju možemo opisati kao “stranku desnog centra”, prema svim znakovima čvrsto je odlučila u ovom mandatu parlamenta usvojiti zakon o MPO-u.

Aktualni zakonski prijedlog koji dolazi iz te stranke jest onaj ministra pravosuđa Jaroslawa Gowina i prema njemu “in vitro” metoda bila bi dostupna samo heteroseksualnim bračnim parovima, a zamrzavanje zametaka ne bi bilo dopušteno. Taj je prijedlog korekcija ranijeg koji je predložila zastupnica Malgorzata Kidawa-Blonska i po kojemu je zamrzavanje zametaka bilo dopušteno, a MPO dostupan svim heteroseksualnim parovima. Njezin prijedlog odbili su zastupnici konzervativne frakcije stranačkog kluba PO koji su poručili kako za njega neće glasati, čak i ako im budu prijetile stranačke kazne, jer se protivi njihovoj savjesti. Zbog toga je PO sada izašao s prijedlogom Gowina.

Druga važna politička snaga u poljskom parlamentu Sejmu koja će imati utjecaj na konačan sadržaj zakona je konzervativna oporbena stranka Pravo i pravednost Jaroslawa Kaczynskog. Riječ je o stranci koja svoj program dobrim dijelom temelji na katoličkom socijalnom i moralnom nauku.

Zastupnik te stranke Boleslaw Piech, bivši viceministar zdravlja, krajem prošloga mjeseca izašao je sa zakonskim prijedlogom koji bi MPO zabranio, a svakoga liječnika koji bi ga prakticirao kaznio sa zatvorskom kaznom do dvije godine.

“Efektom metode in vitro jest uništavanje života velikog broja embrija radi rađanja jednog djeteta. Zbog toga moj prijedlog tu metodu zabranjuje”,  pojasnio je Piech razloge za svoj prilično radikalan zakonski prijedlog.

Piech je predložio i da država odmah preuzme nadzor nad zamrznutim zametcima koji postoje u Poljskoj i dopusti mogućnost njihova usvajanja i vraćanja u život u slučajevima kada je to moguće, istodobno zabranjujući nastajanje novih.

Drugi zakonski prijedlog PiS-a iz područja bioetike jest onaj kojeg koordinira zastupnik Jan Dziedzicak i koji se bavi zaštitom ljudskog genoma i embrija. Važno ga je spomenuti jer se u njemu navodi “kako za rješenje problema neplodnosti, koji muči sve veći broj mladih parova ne treba isticati in vitro metodu nego onu napro-tehnologije koja je djelotvornija, jeftinija i etički prihvatljiva”.

Ovi prijedlozi PiS-a, posebice Piechov, naišli su na kritike iz PO-a, pa je nastala svojevrsna pat-situacija koju je u ponedjeljak pokušao razriješiti Jaroslaw Kaczynski.

Ako biraš život

On je, potaknut za PiS nešto prihvatljivijim prijedlogom ministra Gowina, predložio sazivanje okruglog stola na kojemu bi sudjelovali predstavnici PO-a i PiS-a te pokušali kombinacijom prijedloga stranaka stvoriti novi zakonski prijedlog, nastao iz konsenzusa.

“Jasno nam je da u ovome sazivu Sejma ne možemo ostvariti svoje ciljeve, ali želimo spasiti što se spasiti da”, rekao je Kaczynski dodajući kako se o nekim stvarima može pregovarati, ali ne i o metodama koje ugrožavaju začeti život.

Njegov prijedlog naišao je na podijeljene reakcije, a u međuvremenu je predsjednica Sejma Ewa Kopacz (bivša ministrica zdravlja u vladi PO-a) objavila kako je parlamentarna rasprava o zakonu o MPO-u odgođena za na jesen.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com