Biskupija koszalińsko-kołobrzeska u Poljskoj krenula je s evangelizatorskom akcijom “pokretne ispovjedaonice”, smještene unutar automobila kojim se svećenici voze na javna mjesta među ljude i nude im mogućnost da se ispovjede i prime oprost ako to žele, izvijestili su poljski katolički mediji.

Ideja je ponuditi ljudima mogućnost pomirenja s Bogom i izvan crkvenih građevina. Vlč. Rafał Jarosiewicz, predstojnik Škole nove evangelizacije u toj biskupiji rekao je kako je “ispovjedaonica na kotačima” dovezena na glavni trg u gradu i tamo je bila nekoliko sati.

– Interes je bio ogroman. Podijelili smo puno letaka, imali puno dobrih razgovora. Oni koji su to željeli ispovjedili su se – rekao je za Gosc Niedzielny vlč. Jarosiewicz.

Kako primjećuje Gosc, cijeli projekt “pokretne ispovjedaonice” nije prošao bez kontroverzi. On ima potporu i dopuštenje biskupa Edwarda Dajczaka, ali puno je glasova koji smatraju da sakrament ispovijedi treba ostati rezerviran za sakralni prostor, kao što to predviđa i Zakonik kanonskog prava (Kan. 964). S druge strane čuju se odgovori kako se sakrament ispovijedi u puno situacija udjeljuje i izvan crkve, primjerice na hodočašćima ili vjerskim skupovima.

Iz Škole nove evangelizacije poručuju kako biskup Dajczak dobro zna “problem sakramenta ispovijedi tijekom evangelizacije”. I sam je ispovijedao na netipičnim mjestima, kao što je “Przystanek Jezus”, evangelizatorski skup koji se događa na najvećem poljskom rock festivalu “Przystanek Woodstock” i koji je usmjeren prema mladima. Tamo je biskup iskusio koliko mladih želi primiti sakrament pokore i koliko je važno to im omogućiti.

– Ispovijedi, naravno, pristupaju samo oni koji ispunjavaju uvjete za nju i izražavaju jasnu želju za pokajanjem, promjenu života i življenje s Bogom. Onima koji ne ispunjavaju te uvjete, pokretna ispovjedaonica prigodom je za razgovor sa svećenikom. Puno ljudi takav razgovor treba i traži molitvu za sebe – pojasnio je Jarosiewicz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: www.mobilnykonfesjonal.pl

G. An. | Bitno.net