U naselju u četvrti Bielani u Varšavi prednost kupovine imat će katoličke obitelji s više djece, a iza cijele ideje stoji investitor koji je htio pomoći onima koji se bore za rješenje stambenog pitanja

Kuća

Stambeno naselje namijenjeno katoličkim obiteljima s više djece, prvo takvo u Poljskoj i vjerojatno jedno od malobrojnih u svijetu, trenutačno se gradi u varšavskoj četvrti Bielani, a prvi stanari kompleksa u kojem će se stanovi prodavati po povlaštenoj cijeni, trebaju se useliti ovu zimu.

Kako su izvijestili poljski mediji, iza cijelog projekta stoji tajnoviti investitor koji ne želi otkriti svoje ime, ali se zna da je riječ o čovjeku koji ima sedmoro djece, dakle brojnu obitelj, i želi pomoći onima koji su u lošijoj situaciji nego on. U naselju će biti ukupno 47 stanova, a prvenstvo kupovine imat će višečlane obitelji koje su angažirane u nekom od crkvenih pokreta ili molitvenih zajednica. Mediji naglašavaju kako će stanove moći kupiti i obitelji koje ne zadovoljavaju ove kriterije, ali prednost prilikom kupnje ipak će imati praktični katolici s više djece. Cijene nekretnina u glavnom gradu Poljske nekoliko su zadnjih godina u neprestanom porastu, ali u ovome slučaju stanovi bi se trebali prodavati po osjetno nižoj cijeni kako bi se pomoglo obiteljima koje su u lošijoj financijskoj situaciji. Kvadrat novog stana u četvrti o kojoj je riječ košta oko 7800 zlota (oko 15,5 tisuća kuna), a u ovome slučaju, tvrdi portal WP.PL, prodavao bi se po 6500 zlota (oko 13 tisuća kuna).

Reakcije na ideju o “katoličkom naselju” uglavnom su pozitivne, pa je tako sociolog Marcin Zarzecki sa Sveučilišta kardinala Stefana Wyszynskog rekao kako u današnjem svijetu krize vrijednosti i odnosa među ljudima takva “idealna stambena zajednica” može biti važnim osloncem u životu, te da je potreba za njom “sasvim prirodna”.

Klikni like i pridruži nam se:

Poznati katolički publicist Szymon Holownia rekao je kako je ideja izvrsna prije svega jer pomaže ljudima “koji su dosad mogli samo maštati o stanu” da riješe stambeno pitanje. Ipak, Holownia je upozorio kako odabir stanara isključivo po svjetonazorskom kriteriju može pobuditi neke sumnje, kao i činjenica da bi djeca iz toga naselja mogla biti odgajana “pod staklenim zvonom”.

Slične ideje već su realizirane u Italiji i Španjolskoj. U Poljskoj već postoji četvrt koju su u nekoliko posljednjih godina naseljavale katoličke obitelji. Riječ je o Juzefuvu, predgrađu Varšave, gdje su smještene odgojno-obrazovne ustanove koje vodi udruga Sternik, povezana s Opus Dei. Te su ustanove privukle veliki broj katolika koji su željeli odgajati djecu u njima – negdje oko 500 obitelji.

Goran Andrijanić

Foto: Shutterstock.com