cordileone

Sve od kada je nadbiskupija San Francisca početkom ovog mjeseca uvela neke promjene u ugovorima u radu za zaposlenike četiri srednje škole koje su u njenom vlasništvu – promjene koje za cilj imaju da učitelji u njihovim školama u svom profesionalnom opredjeljenju podržavaju nauk Katoličke Crkve – na nadbiskupa Salvatorea Cordilonea traju neprestani napadi, a u kampanju protiv njega uključili su se i PR stručnjaci.

Nadbiskupija je 3. veljače objavila kako je unijela neke dodatke i pojašnjenja u pravilnik o radu za zaposlenike svojih škola, te “moralnu klauzulu” u ugovore o radu koja učitelje podsjeća na duhovni aspekt njihova rada s djecom. Kako piše stranica Catholic News Agency, nadbiskupija je pojasnila da prilagodbe u pravilniku o radu i ugovorima “ne sadrže ništa novo”, nego im je cilj “jasno definirati očekivanja od katoličkih učitelja”, prema kojima se od njih traži da u “profesionalnom i javnom životu podržavaju katolički nauk”. Poseban je naglasak stavljen, poručili su iz nadbiskupije, na seksualni moral i religijsku praksu i to zbog nesporazuma koji vladaju oko nauka Crkve po tom pitanju.

Drugim riječima, nadbiskupija bi željela da učitelji u katoličkim školama žive ili barem poštuju katolički nauk, te da javno ne podupiru, recimo, abortus ili gay “brakove”. Ništa spornog tu nema, rekla bi većina.

Ali, čini se, ne i u svijetu u kojem živimo.

Prvo je osam zastupnika iz saveznog parlamenta, svi redom članovi Demokratske stranke, napisalo otvoreno pismo nadbiskupu Cordileoneu i zatražilo od njega da povuče “moralnu klauzulu” iz radnih ugovora, nazivajući je “netolerantnom” i “diskriminatorskom”.

Nadbiskup im je odgovorio s jednom usporedbom:

“Biste li vi zaposlili nekoga stručnjaka da vam vodi predizbornu kampanju, a da pri tome pokazuje totalni prezir prema politici koju vodite i stranci kojoj pripadate?” rekao je nadbiskup i dodao kako poštuje svaku odluku političara da zaposle ili ne zaposle nekoga u cilju širenja svoje političke misije.

“Očekujem takvu vrstu poštivanja od vas za naše odluke”, rekao je.

Ono što je uslijedilo bio je prosvjed stotinjak srednjoškolskih profesora i učenika koji su se na Pepelnicu okupili ispred katedrale u San Franciscu kako bi prosvjedovali. Jedan student je rekao kako je odluka nadbiskupije u skladu s katoličkim naukom, ali da će zbog nje učitelji napustiti posao.

“A to ne želimo. Ono što želimo jest da Katolička Crkva postane progresivna poput Episkopalne crkve”, zabilježile su televizijske kamere izjavu jednog učenika.

Udruge za LGBT prava su pokrenule nacionalnu kampanju protiv ove odluke nadbiskupije.

U tu kampanju, kako piše CNA, uključeni su i PR stručnjaci.

Sam Singer, koji je ranije odrađivao PR poslove za naftnu kompaniju Chevron, pa je tako bio uključen u kampanju koja je trebala poništiti sudsku odluku po kojoj je ta tvrtka trebala platiti milijunsku odštetu domorodačkom stanovništvu u Ekvadoru, jedan je od njih.

On tvrdi kako su ga angažirali “zabrinuti roditelji” djece iz katoličkih srednjih škola, pa se aktivno uključio u napade na nadbiskupa. Neki lokalni mediji tvrde kako je prosvjed na Pepelnicu zapravo njegov projekt, te upozoravaju kako je to okupljanje bilo jako medijski “pokriveno”, iako nije imalo preveliki značaj niti je okupilo toliki broj ljudi.

“Svi se mole da Papa objavi kako će smijeniti nadbiskupa San Francisca” ili “Odluke nadbiskupa u suprotnosti su s katoličkim svjetonazorom”, neke su od poruka koje Singer ostavlja na svojim profilima na društvenim mrežama, pri čemu je jasno da se njegove aktivnosti ne ograničavaju samo na to.

Primjerice, Singer je PR suradnik San Francisco Chroniclea, a te su dnevne novine nedavno objavile kolumnu u kojoj nadbiskupa Cordileonea optužuju za govor mržnje i isključivost.

Ovu medijsku kampanju protiv nadbiskupa za CNA je komentirao Bill May, čelnik kalifornijske udruge Katolici za opće dobro.

“Ovo što se događa jest napad na autoritet Crkve i njezino pravo da naučava svoju doktrinu, a to je u suprotnosti s Prvim amandmanom američkog Ustava”, rekao je May spominjući amandman koji jamči slobodu vjere i slobodu govora u SAD-u.

Goran Andrijanić | Bitno.net