Misa

Prilikom izdavanja motuproprija „Summorum Pontificum“ Benedikta XVI., koji je otklonio smetnje za slavljenje izvanrednog oblika rimskog obreda u čitavoj zapadnoj Crkvi, mnogi ljudi su se pitali što nam zapravo papa time želi poručiti. Crkva je stotinama godina slavila ovaj obred, koji se često zove „Misa sv. Pija V.“

Ovaj drevni obred ima svoje jedinstvene značajke – teološke, liturgijske i kulturološke. Služio je jedinstvu Crkve preko tisuću godina. Omogućio je razvitak jedinstvene sakralne glazbe – gregorijanskog korala, velikih polifonijskih skladbi, ali i nastanak slavnih misa velikih skladatelja poput Bacha, Beethovena i Mozarta. Iz ovog obreda proizašle su monumentalne katedrale, te zadivljujuća čudesa religiozne umjetnosti. Ovaj obred donio je jedinstvo vjere, i postao je jedinstven izričaj kojim se Crkva klanja Bogu.

Papa Benedikt je htio cijeloj Crkvi ponovno „otkriti“ ovaj oblik rimskog obreda. Postoji samo jedan rimski obred, a on ima dva oblika. Redovni oblik, odnosno onaj koji je uobičajen i poznat gotovo svim katolicima nakon reformi koje su uslijedile nakon svršetka Drugog vatikanskog sabora, i ovaj stariji, odnosno „izvanredni“ oblik rimskog obreda, koji, kako nas to poučava papa emeritus, „nikada nije bio ukinut“.

I upravo stoga nije htio silom nametnuti ovaj obred, već je naprosto ponudio Crkvi ovo neprocjenjivo blago drevnog rimskog obreda, kako bi služio na njeno posvećenje. Svo ovo veliko liturgijsko i duhovno bogatstvo, sadržano u molitvama i ceremonijama, nudi se Crkvi kao dar od koga svi možemo imati koristi. Papa je želio da se ova dva oblika uporabe rimskoga obreda mogu uzajamno obogaćivati.

Stari oblik Mise bio je svet, i jest svet. Isto vrijedi i za novi. Ova dva oblika Mise mogu postojati jedan uz drugoga. Ne moraju se natjecati, ne moraju se uvlačiti u međusobne sukobe oko identiteta, niti moraju biti žrtvom osobnih ambicija i taštine. Oba imaju svoju budućnost. Dakle, oba ova obreda, postojeći jedan uz drugoga, imaju sposobnost očuvanja i obogaćivanja liturgijskog naslijeđa Crkve.

Iz navedenih razloga pokrenuta je stranica Tradicionalnamisa.com, upravo kako bi se vjernicima omogućilo da prošire svoje spoznaje o liturgijskoj baštini svoje Crkve, kako bi mogli što plodonosnije sudjelovati u svetim misnim otajstvima, i kako bi mogli produbiti svoju povezanost s generacijama koje su nam prethodile. 

Na samoj stranici možete naći mnogo materijala o tome što je to misa po izvanrednom obliku, uputa za svećenike, ministrante i laike, sve o liturgijskoj opremi, razne dokumente, video uratke, te također dosta materijala o glagoljaškoj baštini i liturgiji. Stranica će se postepeno napunjavati materijalom vezanim uz liturgijsku baštinu Crkve, a posebno Crkve u Hrvata.

Više o stranici može pročitati ovdje i ovdje.

Pridružite se i stranici putem facebooka:

Urednici stranice tradicionalnamisa.com