Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svajtoslav Ševčuk

Podsjećamo, nadbiskup Ševčuk izjavio je ubrzo nakon što je objelodanjen sadržaj Deklaracije kako su njegovi građani, kao i građani Ukrajine, razočarani tim dokumentom.

“Kontaktirali su me mnogi vjernici i građani koji kažu kako osjećaju kao da ih je Vatikan izdao. Osjećaju kako je dokument tek napola istinit i vide ga čak kao potporu Svete Stolice ruskoj agresiji”, izjavio je nadbiskup tom prilikom, nadodavši kako “papa Franjo taj susret vidi prije svega kao duhovni događaj. Kod moskovskog patrijarha, s druge strane, odmah se osjeti kako nije riječ o Duhu, teologiji ili nekom vjerskom pitanju”.

Papa Franjo osvrnuo se na te navode u intervjuu tijekom povratka s apostolskog pohoda Meksiku, rekavši da razumije njihove strahove. Napomenuo je da svatko ima pravo na svoje ideje o tome, pripomenuvši da izjave nadbiskupa Ševčuka treba shvatiti u kontekstu, budući da je on sam susret s moskovskim patrijarhom nazvao dobrim i izrazio nadu da će to voditi daljnjem dijalogu.

Papa Franjo također je zajedničku izjavu koju je potpisao s Kirilom nazvao „dokumentom otvorenom raspravi“. Podsjetio je da je pozivao na molitvu za ukrajinski narod na Angelusima i općim audijencijama. K tome je rekao da se Ukrajina nalazi u stanju rata i patnje, ali da postoje „mnoge interpretacije“: „Povijesna činjenica jednoga rata… svatko ima svoju ideju: kakav je to rat? Tko ga je započeo? Kako se vodi? Kako se ne vodi?“

Konačno, Papa je istaknuo da je Crkva u Rimu uvijek govorila: „Tražite mir“. Također je poslala puno pomoći u Ukrajinu, inzistirajući uvijek na miru i pregovorima. „Moramo poštovati dogovor u Minsku“, kazao je.

Nadbiskup Ševčuk je, osvrnuvši se na poruku Svetog Oca, izjavio kako Papine riječi “uistinu predstavljaju otvaranje vrata milosrđa”. Također je izrazio zadovoljstvo što spomenuta Deklaracija niti za Papu nije “riječ Božja, nije stranica iz Svetog pisma”, već predstavlja smjernice za daljnji razgovor.

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve nadodao je kako nije upitna potreba za većim razumijevanjem i poštovanjem između katolika i pravoslavaca u Ukrajini, ali da su upitni načini na koji je prezentirana situacija u Istočnoj Ukrajini, kao i terminologija korištena za Ukrajinsku grkokatoličku Crkvu.

Za kraj je nadbiskup izrazio nadu kako će prilikom održavanja sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve u Rimu 27. veljače ove godine, njeni sudionici imati priliku susresti se sa Svetim Ocem.

Tino Krvavica  | Bitno.net