Kada je 2013. u nesreći na Sredozemnom moru kod talijanskog otoka Lampeduse poginulo 350 ljudi koji su napustili svoje domove u Africi u očajničkoj potrazi za boljim životom u Europi, američko-talijanski bračni par Catrambone odlučili su kako moraju pomoći da se takve stvari prestanu događati jednom zauvijek.

Christopher i Regina Catrambone uložili su tada vlastiti novac u pokretanje projekta MOAS – Migrant Offshore Aid Station koji za cilj ima spašavanje i pomaganje ilegalnim imigrantima koji u prenatrpanim brodovima plove na Sredozemlju i pokušavaju se domoći europske obale. Nabavili su brod Phoenix, na kojem plovi tim liječnika, spasitelja i humanitarnih radnika koji za cilj imaju pomoći imigrantima. Brod dugačak 40 metara opskrbljen je s dvije bespilotne letjelice i dva velika gumena čamca. U trenutku kada ugledaju neko plovilo na kojem se nalaze imigranti, tim MOAS-a obavještava nadležni Centar za spašavanje, a potom pružaju pomoć ljudima na brodu, kada im je potrebna. Riječ je o liječničkoj pomoći ili pomoći u hrani i vodi. Kako u MOAS-u kažu, njihov cilj nije prevesti taj brod do neke točke, nego osigurati da imigranti dobiju potrebnu pomoć na moru i tako često izbjegnu smrt.

U svemu tome obitelj Catrambone, koja inače živi na Malti, surađuju s talijanskom Obalnom stražom koja je također angažirana na spašavanju imigranata.

Bračni par Catrambone inače vodi uspješnu osiguravajuću tvrtku, a sada su odlučili dobar dio svojih prihoda, kao i vremena, uložiti u ovaj projekt pomoći imigrantima. Osim njih, koji su financijski pokrili najveći dio ulaganja, u projekt su uložili i drugi donatori. Više o projektu možete doznati OVDJE.

Inače, jučer je na Malti pokopan jedan broj žrtava nedavnog potapanja broda s imigrantima u kojem je poginulo oko 800 ljudi. Nedavno je objavljena procjena kako će ove godine u Sredozemlju poginuti 5000 djece, ako međunarodna organizacija ne učini nešto.

Goran Andrijanić | Bitno.net