U raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o Progonu kršćana diljem svijeta u vezi s ubojstvima studenata u Keniji koja je počinila teroristička skupina Al-Shabaab, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorila je da se najveći progoni kršćana u svijetu događaju u Sjevernoj Koreji, Somaliji, Iraku, Siriji i Afganistanu.

Rekla je da su kršćani izloženi progonu, nasilju i psihološkom maltretiranju. U S. Koreji, Somaliji i Iraku ne samo da je zabilježena zabrana prakticiranja vjere, već je opasno razmišljati o vjeri. Ukoliko se otkrije da vjeruju, premda ne prakticiraju vjeru, mogu biti pogubljeni.

“Takvo kršenje osnovnih ljudskih prava ne smije se više šutke promatrati. Treba reći istinu. Nad kršćanima se provodi genocid na čak 4 kontinenta”, rekla je Petir. Najveća preseljenja naroda zbog progona kršćana  zabilježena su u Iraku, Siriji, Nigeriji i Eritreji.

Od 20 zemalja koje su u vrhu liste, u 18 zemalja je razlog islamski ekstremizam.

“Ubojstva mladih u Keniji, samo su nastavak onog što smo već vidjeli u Nigeriji i Pakistanu. Onaj tko puca u mlade samo zato što su kršćani, puca u budućnost jedne vjere. Najstarije vjere na svijetu. Vjere koja je unatoč svim progonima opstala 2000 godina. Do kada će europske institucije okretati glavu na drugu stranu i ponašati se kao Poncije Pilat? Sada je stvarno dosta”, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a prenosi njezina službena interentska stranica.

Bitno.net