Bruxelles+King+Filip+speech+21.7.2013

Belgijski kralj Filip primio je jučer peticiju koju je potpisalo više od 200.000 Europljana i u kojoj se traži od njega da ne potpiše zakon koji legalizira eutanaziju djece u njegovom kraljevstvu, kojeg je nedavno usvojio belgijski parlament.

I Bitno.net je pisao o akciji koju je pokrenula udruga CitizenGo u kojoj se traži od belgijskog monarha da odbije potpisati taj zakon i tako ga blokira. Svi koji se nadaju da će se tako i dogoditi podsjećaju na primjer belgijskog kralja Baldovina koji je 1990. odbio potpisati zakon koji je legalizirao abortus. Zakon je na kraju ipak donesen jer je Baldovina tadašnja vlada (u dogovoru s njim) proglasila nepodobnim za donošenje vladarskih odluka, potpisala zakon, te ga vratila na tron nakon toga. Neki su tada hvalili Baldovina što je odbio potpisati zakon, a drugi su mu prigovarali neprincipijelnost.

Kako bilo. Filip sada ima pred sobom više od 200.000 potpisa ljudi iz svih europskih država i možda će mu to biti dodatni poticaj da se sukobi sa svojom vladom oko neljudskog i opasnog zakona.

G. An. | Bitno.net