Ti podaci daju sliku nasilja počinjenoga nad indijskim kršćanima prošle godine, a sadržani su u izvještaju o progonima tijekom 2014., koji je, zahvaljujući izvorima, dokumentima, i svjedočanstvima prikupljenima u mreži indijskih kršćanskih organizacija, objavila katolička organizacija „Katolički svjetovni forum” (Catholic Secular Forum). Taj je popis samo indikativan, ali ne i potpun – istaknuo je za agenciju Fides Joseph Dias, katolik, laik, odgovoran u Katoličkom svjetovnom forumu, a prenosi Radio Vatikan

U izvještaju, predstavljenomu 20. siječnja u Mumbaiju i poslanom agenciji Fides, primjećuje se da je u indijskoj državi Chhattisgarh vrlo opasno biti kršćanin, budući da je to područje na kojemu se bilježi najveće nasilje. Iz izvještaja se potom saznaje da je tijekom 2014. godine u Indiji zabilježen najmanje jedan incident dnevno, u kojemu su osobe ili mjesta, koji su bili podvrgnuti nasilju, bili kršćanski. Ukupno je zabilježeno više od 7000 takvih događaja, od onih najtežih (pet ubojstava), do onih koji obuhvaćaju 1600 žena, od kojih su mnoge mučene i silovane, i 500 djece. Među uzrocima i glavnim počiniteljima nasilja, u izvještaju se spominju hinduske ekstremističke skupine, poput skupine „Rashtriya Swayamsevak Sangh” (‘Nacionalno tijelo dragovoljaca’), koja se ističe kao najveća nevladina organizacija u Indiji, promicateljica hinduske nacionalističke ideologije koja bi htjela ukloniti iz zemlje vjerske manjine. U tekstu poslanomu agenciji Fides napominje se da se spomenuta skupina stalno povećava, te da sada ima više od pet milijuna aktivnih članova. Osim toga, istaknuto je da je ta skupina zauzela 60 crkvi, obeščastila ih i pretvorila u svoje baze.

U dokumentu se također govori i o problemu sudioništva institucija. Često, naime, – kako stoji u izvještaju – policija odbija zabilježiti djela protukršćanskoga nasilja kao takva, a i masovni su mediji skloni zanemarivati zlostavljanje, ne donoseći vijesti o tomu. U drugim pak slučajevima progon se ni ne otkrije, jer se žrtve boje da bi mogle biti ubijene, pa ne prijavljuju nasilje. U malom broju slučajeva zlostavljanje se opravdava razlozima drugačijima od vjerske mržnje, poput umnih bolesti, pijanosti, ili pak pljačke.

Jedan od petoro preminulih je 11-godišnji dječak, Govind Kuram Korram, kojega je njegov ujak, koji se protivio činjenici da je dječakova obitelj postala kršćanska, oteo i pustio da umre od gladi. Jedan je protestantski pastor pak izboden nožem, a jedan kršćanin, laik, ubijen je u indijskoj saveznoj državi Orissi, zbog toga što je odbio obratiti se na hinduizam. A bračni par Bhutia, nakon što se s budizma obratio na kršćanstvo, ubijen je pred očima 12-godišnje kćeri.

IKA | Bitno.net