IrinejFoto: IKA
Na arhijerejskoj liturgiji koju je u Hramu rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu 9. rujna predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej bili su nazočni i predstavnici Rimokatoličke crkve – sudionici Međunarodnog međureligijskog susreta za mir predvođeni domaćinom vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Liturgiji su nazočili i predstavnici organizatora susreta zajednice sv. Egidija predvođeni utemeljiteljem Andreom Riccardijem i predsjednikom Marcom Impagliazzom. Također su nazočili veleposlanici akreditirani u Bosni i Hercegovini, te velik broj vjernika.

Uz patrijarha Irineja liturgiju su suslavili episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, episkop bački Irinej i episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Vasilije te predstavnici Carigradske, Aleksandrijske, Ruske i Rumunjske patrijaršije. Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji nazočan je bio i mitropolit dabro-bosanski gospodin Nikolaj.

U homiliji patrijarh Irinej je naglasio važnost mira, poglavito na tim prostorima, te je pozvao sve da daju svoj doprinos da se ne ponovi užas rata. Pozvao je na život po prvoj Božjoj zapovijedi – zapovijedi ljubavi. Jer ona nas poziva da prvo ljubimo Njega, a zatim i sve što On iz ljubavi stvara i dovodi u život.
Svi smo pozvani nastojati i činiti sve da postignemo ono što je Bog namijenio kruni svoga stvaranja, a to je čovjek. Čovjek, koji je obdaren da u sebi nosi lik Božji, da taj lik Božji usavršava zapovijedima Božjim koji je dan svakom čovjeku a posebno nama kršćanima koji u Novom zavjetu imamo našeg Spasitelja i Otkupitelja Isusa Krista. Gospodin svojim suncem obasjava i zle i dobre, koji daje zemlji i svako drugo dobro. Neka Gospodin blagoslovi ono zašto smo ovdje, da budemo nositelji mira prije svega u sebi, da nosimo u sebi ono čime uljepšavamo svoj život i život drugih, te da možemo vršiti ono što nam je Bog namijenio i da budemo zaista djeca Božja, narod Božji, braća među sobom, rekao je patrijarh Irinej.

Na kraju liturgije riječ zahvale uputio je kardinal Puljić. Krist je onaj koji nas je okupio. Što smo bliže Kristu, bliži smo jedni drugima. Evanđelje – riječ života nas povezuje. Što smo vjerodostojniji svjedoci Isusa Krista i navjestitelji Evanđelja, tim više pokazujemo svijetlo lice Krista Uskrsloga. Svete tajne, koje slavimo i koje uprisutnjuju naše spasenje, čine nas vjerodostojnijim svjedocima Isusa Krista. Ovaj grad i ova zemlja zaslužuju da to istinski činimo, rekao je kardinal Puljić. (ika/bitno.net)