Pater

Suzbiti odurnu pojavu trgovine ljudskim bićima – snažan je apel upućen prošlih dana sa skupa održanoga 8. svibnja u Vatikanu, na poticaj Papinskoga vijeća ‘Pravda i mir’. Na taj se problem pater Federico Lombardi, glavni ravnatelj Radio Vatikana, osvrnuo u svojemu uvodniku za informativni tjednik Vatikanskoga televizijskog centra ‘Octava dies’.

Trgovina ljudskim bićima. Među dramama ovoga našeg svijeta ona je jedna od najužasnijih – istaknuo je pater Lombardi. Kako je moguće doći do tolike moralne degradacije da se druge ljude smatra predmetima koje valja iskoristiti, svesti ih na ropstvo i sustavno ih zlorabiti kako bi se dobio novac? To je misterij. Ne samo da nestaje svaka sjena poštovanja prema dostojanstvu drugoga, nego i svaki i najmanji trag ljudske osjećajnosti – primijetio je pater Lombardi.

Kažu da po opsegu poslova, samo trgovina oružjem nadilazi trgovinu ljudskim bićima. A nove tehnologije komuniciranja mnogo se koriste kako bi ju poduprle na međunarodnoj razini – upozorio je pater Lombardi, te istaknuo da je stoga dobro da je Papinsko vijeće ‘Pravda i mir’ organiziralo susret na kojemu je Engleska biskupska konferencija razgovarala s više crkvenih organizacija o svojemu iskustvu u zauzimanju oko suzbijanja toga strašnog zla, a u suradnji s policijskim ustanovama, i onima koje se bore protiv kriminala.

Svjedočanstvo jedne djevojke koja je na prijevaru uvučena u prostituciju potreslo je veliki broj nazočnih, te potvrdilo – kao u slučaju zlostavljanja maloljetnika – da konkretno zauzimanje onih koji se uistinu žele boriti protiv korijena zla ima krenuti od dubokoga osobnog sudjelovanja u patnji žrtava. Prinos je vjernika upravo u ponovnom pronalaženju putova u osobnom odnosu koji prepoznaje i oživljava nazočnost i dostojanstvo duše u tijelima podvrgnutima nasilju.

I policijske snage osjećaju veliku potrebu za tim prinosom, kako bi njihova borba na kraju postigla rezultat oslobađanja i ponovnoga rođenja žrtava na novi život – primijetio je pater Lombardi te istaknuo da su redovnice nužno na prvoj crti u toj obvezi, jer su žene, i slobodnije su u preuzimanju vrlo velikih rizika u toj službi. Crkva treba staviti na raspolaganje svoje iskustvo u ljudskosti i duhovnom ozdravljivanju, te svoju međunarodnu nazočnost, kako bi surađivala s onima koji vode najteže bitke protiv tog zla u svijetu – napomenuo je na kraju pater Lombardi. (rv/bitno.net)