“Planirani su troškovi Svete Stolice za 2021. godinu najmanji u novijoj povijesti, no uštede su napravljene bez smanjenja službi koje pomažu Papinom poslanju, uz zadržavanje plaća i radnih mjesta zaposlenika. Trebamo potporu vjernika”, rekao je isusovac, pater Juan Antonio Guerrero Alves, pročelnik Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice, u intervjuu za našu radijsku postaju, objašnjavajući kako je krizu izazvala pandemija koja je uzrok smanjenja proračuna u kojem su očekivani prihodi mnogo niži od onih iz 2019. godine, to jest 30% manji.

“U ovom vrlo teškom vremenu, oko 50% proračuna čine troškovi za zaposlenike. Taj je trošak u 2020. godini porastao za 2% u odnosu na 2019.  Zaštita nam je radnih mjesta i plaća do sada bila prioritet. Mjere koje smo usvojili za 2020. godinu, odnose se na drastično smanjenje savjetničkih troškova (1,5 milijuna); otkazivanje svih događaja koji su zakazani za 2020. godinu, uključujući posjete „ad limina“, plenarne skupštine, konferencije, kongrese i slične događaje (1,3 milijuna); radikalno ograničenje svih putovanja (3 milijuna); obustavu planirane kupovine opreme (0,9 milijuna); obustavu radova na obnovi nekretnina koji nisu hitni ili se mogu odgoditi (4,8 milijuna)”.

“Uvijek ističem činjenicu da nismo poduzeće, ne pokušavamo ostvariti profit. Nismo čak ni država poput bilo koje druge, ni nevladina organizacija. Iskustvo pokazuje da bi Crkva bez financijskih rezervi ipak nastavila djelovati i provoditi svoje poslanje naviještanja evanđelja, kreativnošću koju joj je Duh Sveti nadahnuo u povijesnim prilikama u kojima se to dogodilo. Stoga se nadamo da se to neće dogoditi. Ono što moramo izbjeći jest namjeran gubitak sredstava ili gubitak zbog lošeg upravljanja”.

“Što se tiče ‘Petrova novčića’, on služi za troškove poslanja Svetog Oca, za poslanje jedinstva u ljubavi koje on izvršava kroz različite dikasterije. Novost je u tome što smo imali niz godina u kojima donacije koje smo primili, uključujuć ‘Petrov novčić’, nisu pokrivale troškove toga poslanja i posljedica su toga potrošene rezerve koje su prethodno skupljene kao i ‘Petrov novčić. Zbog smanjenja prihoda, u 2020. godini možemo procijeniti (završni račun, naime, još nije zatvoren) smanjenje rezervi za više od 40 milijuna. Sada možemo očekivati da će se to isto ponoviti ove godine”, rekao je pročelnik Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice

Pater Guerrero je u razgovoru za Vatican News postaju zahvalio vjernicima koji su iskazali velikodušnost u ovoj vrlo teškoj godini. “Usred poteškoća tijekom pandemije nastavili su surađivati, jer vjeruju u poslanje Crkve i žele podržavati Svetog Oca. Nova situacija koja je nastala nakon pojavljivanja bolesti COVID-19 nije nas zabrinula, jer smo prošle godine, na primjer, mnoge susrete održali putem videokonferencija i tako mnogo uštedjeli. Nova je situacija razvila našu kreativnost i natjerala nas da učimo. S druge strane, napredujući u učinkovitosti, s manje činimo više kako bismo uštedjeli. Poboljšavamo transparentnost kako bi vjernici znali što se radi s njihovim donacijama. Ako se ta situacija predugo nastavi, nećemo moći zadržati deficit, osim uz potporu vjernika”.

Govoreći o reformi koju je želio Papa i koja, među ostalim, ide za tim da se sva sredstva Državnog tajništva prebace na Upravu dobrima Apostolske Stolice (APSA), pročelnik Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice, izvijestio je da je to izvršeno, također zato što je većina sredstava već prenesena. Postoji samo još mali dio za koji treba urediti neke pravne “stvari, no uskoro će i on biti prebačen. Generalni revizor provodi provjeru kako bi ispitao stanje različitih računa. Transparentnost je neophodna i korisna je za interno upravljanje sredstvima, za smanjenje troškova upravljanja i povećanje troškove poslanja. S druge strane, vjernici zaslužuju transparentnost, moraju znati kako Crkva troši ono što prima. To je za nas pitanje vjerodostojnosti. Prvi smo koji moraju pokazati da socijalni moral Crkve i moralni kriteriji koje podržavamo, djeluju i vrijede. Često se kaže da se Crkva u upravljanju svojim sredstvima mora prilagoditi međunarodnim kriterijima. Trebamo težiti kako bismo postali međunarodni model na koji se drugi oslanjaju”, rekao je na kraju pater Guerrero.