Mađarski parlament izglasao je danas zakon kojim se trgovinama zabranjuje rad nedjeljom, a zabrana će stupiti na snagu od 15. ožujka iduće godine.

“Nitko ne smije biti primoran na rad nedjeljom”, pojasnio je mađarski premijer Viktor Orban odluku parlamenta u kojem dvotrećinsku većinu imaju zastupnici njegove stranke Fidesz.

Zabrana rada nedjeljom trgovinama ima odredbe koje ipak dopuštaju neke izuzetke koje se odnose na manje dućane (veličinom manje od 200 četvornih metara) u vlasništvu obitelji. Novim zakonom bit će pogođeni, prije svega, veliki trgovački lanci koji su u Mađarskoj uglavnom u stranom vlasništvu.

Usvajanje zakona nije prošlo bez kontroverzi – zabrani se suprotstavio i Orbanov ministar gospodarstva Mihaly Warga koji je rekao kako svaki peti Mađar svoju kupovinu obavlja nedjeljom.

Naravno, tijekom javne rasprave zabrani su se protivili i predstavnici trgovačkog lobija. Oni tvrde kako će zbog zabrane rada nedjeljom posao u njihovim trgovinama izgubiti između 15 i 20 tisuća ljudi.

Goran Andrijanić | Bitno.net