Kardinal

Francuski katolički biskupi na početku svoga proljetnog zasjedanja ponovno su se prisjetili žrtava u Toulouseu. Predsjednik Francuske biskupske konferencije kardinal Andre Vingt-Trois, rekao je u Lurdu da Crkva dijeli žalost s rodbinom žrtava i sa židovskom zajednicom. Također je istaknuo da nitko ne želi da to nasilje nanese štetu međusobnim odnosima vjerskih zajednica u zemlji.

Glede predsjedničkih izbora u travnju Vingt-Trois je pozvao Francuze da ih pri izboru trebaju voditi etički stavovi i vlastita savjesti. Važno pitanje u predizbornoj kampanji je legalizacija aktivne eutanazije. Istodobno, kardinal je pozvao stanovništvo da izađe na izbore. “U teškoj krizi važno je da svatko preuzme svoj dio odgovornosti i da bira”, rekao je kardinal.

Vingt-Trois također se osvrnuo na polemičku kampanju. Premda demokracija ne ide bez rasprava, uznemirujuće je ako one vode u mržnju i u preziranje protivnika. Kod birača bi to moglo dovesti do sve većeg skepticizma prema političkom djelovanju, posebno u odnosu na političare i kandidate. Zadaća je kršćana da pridonesu tome da niti u politici ne uzmanjka uzajamnog poštovanja, rekao je kardinal.

Sadašnja “kriza društva” može se zaoštravanjem sukoba i proširiti te dovesti čak i do fatalizma, upozorio je Vingt-Trois. Kriza nije samo gospodarske i financijske naravi, nego ima i kulturnu, moralnu i duhovnu dimenziju.(ika/bitno.net)