Touran

Ako želimo da muškarci i žene mogu sutra gledati svijet kao mjesto gdje je bratstvo moguća vrijednost, onda i ih valja početi odgajati u školskim klupama, gdje pripadnici raznih religija i vjerovanja sjede jedni uz druge, učeći jedni s drugima i jedni od drugih. Različitost biva izazov i potiče na dublje promišljanje o potrebi da se mladi odgajaju za poštivanje i shvaćanje tuđih vjerovanja i vjerskih praksa, da budu spremni ujediniti se s onima koji pripadaju drugim religijama radi rješavanja sukoba i promicanja prijateljstva, pravednosti, mira i istinskog ljudskog razvoja – stoji u poruci Papinskog vijeća.

S papom Benediktom XVI. – tvrde potpisnici poruke, kardinal Jean-Louis Tauran i nadbiskup Pier Luigi Celata, – priznajemo da pravi odgoj može pogodovati otvaranju nadnaravnom i svima koji nas okružuju. Tamo gdje je odgoj stvarnost, postoji prigoda za dijalog, odnos i slušanje drugoga. To je dakle idealan obzor u kojem mladi rastu u poštivanju svoje braće i sestara čija se vjera i vjerska praksa razlikuje. Iz takvog se odgoja rađa radost jer su solidarni, suosjećajni i pozvani izgrađivati pravedno i bratsko društvo s vjerom u bolju budućnost.

U poruci je istaknuto da budističko vjerovanje zna prenijeti mladima „potrebnu mudrost da ne štete drugima i da žive život velikodušnosti i suosjećanja, koji treba cijeniti i priznati kao dragocjeni dar za društvo. Tako religija pridonosi odgoju mladih naraštaja da dijele odgovornost i suradnju s drugima – stoji u zaključku poruke.(rv/bitno.net)