Papinska akademija za život objavila je intervju s teologom koji smatra kako je nauk o kontracepciji izložen u enciklici Humanae vitae podložan promjenama.

Riječ je o vlč. Mauriziju Chiodiju, koji je i sam član Papinska akademije za život od 2017.godine, a povod za razgovor je bila knjiga “Teološka etika života. Sveto pismo, tradicija, izazovi u praksi” izdana od strane akademije. Riječ je o zbirci predavanja održanih na trodnevnom seminaru održanom u jesen 2021. koji je akademija sponzorirala.

Knjiga je izazvala pažnju zbog otvaranja pitanja promjenjivosti nauka izloženog u Humanae vitae, a vlč. Chiodi je kao jedan od njezinih suautora u intervjuu objasnio svoj stav o ovom pitanju.

“Humanae vitae, kao i svaka enciklika, uključujući i Veritatis splendor, autoritativan je dokument, ali ne poziva se na nepogrešivost”, kazao je Chiodi dodavši kako to znači da smo u području “promjenjive doktrine”.

“To,” dodao je Chiodi, “ne opravdava ishitrenu zamjenu nauka učiteljstva vlastitim idejama, preuzimajući na sebe nepogrešivost koju niječemo učiteljstvu, ali otvara teološku raspravu unutar Crkve, pa čak i mogućnost za neslaganje, kako za pojedinačnog vjernika tako i za teologa.”

Vlč. Chiodi smatra kako je shvaćanja kontracepcije kao “intrinzično grešnog čina” [čina koji je uvijek grešan] razlog zbog kojeg “neki smatraju da je nauk iznesen u Humanae vitae nepogrešiv”.

Iako ne odbacuje mogućnost da intrinzično grešni čini postoje, vlč. Chiodi kaže kako treba “razmisliti o tome što je čin u svom izvoru, prevladavajući njegovu objektiviziranu interpretaciju, to jest onu koja je neovisna o bilo kojoj okolnosti, učinku i namjeri u postupcima onih koji su uključeni. Stoga je potrebna opsežnija procjena okolnosti, koja se ne može jednostavno ograničiti na ‘pravni’ status normi.”

Katolički portal CNA podsjetio je na Chiodijevo izlaganje vezano uz osmo poglavlje apostolske pobudnice Amoris laetitia iz 2018. godine u kojem je talijanski teolog kazao kako smatra da se kontracepciju može ponekad promatrati kao “čin odgovornosti koji nema za cilj odbaciti dar djeteta”, nego preusmjeriti odgovornost “para i obitelji na druge oblike dobrodošlice i gostoprimstva”.

Ne slažu se svi s ovakvim pogledom na mogućnost promjene nauka izloženog u Humanae vitae. Moralni teolog i dominikanac Thomas Petri u razgovoru za CNA kazao je da iako Humanae vitae ne izlaže “nepogrešiv” nauk, “učenje koje ona predstavlja se zapravo ne može mijenjati jer je dio uobičajenog i univerzalnog učiteljstva Crkve”.

“U Veritatis splendor Ivan Pavao II. doista kaže da je kontracepcija intrinzično grešan čin, tako da ne može biti razloga ili svrhe za kontracepciju. Benedikt XVI. održao je nekoliko govora u kojima je govorio o kontracepciji i to se ne može promijeniti. Ono što je bila istina jučer, istina je i danas”, istaknuo je Petri.

“Ne može biti nikakvog poništavanja učenja, jer je to ono što se oduvijek učilo. Tako funkcionira katolička teologija i katolički nauk”, smatra Petri.