Katedrala

Govoreći o odnosu katedrala i drugih crkvi, Sveti Otac veli da je katedrala dobila naziv po biskupovoj katedri, odakle biskup poučava. A biskupi su nasljednici apostola, Bog ih je ustanovio, te kako uči II. vatikanski sabor: „Tko njih sluša, sluša Krista, a tko njih prezire, prezire Krista i Onog koji je Krista poslao“. Biskup je, kao učitelj katoličke istine, jamac biskupijskog jedinstva, njezinih svećenika i vjernika, u skladu sa zajednicom vjere opće Crkve – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći pak o oltaru, rekao je da je oltar središte katedrale; na njemu se prikazuje euharistijska žrtva, u kojoj se svaki dan uprisutnjuje muka, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Evo, ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta, obećao je Isus. Crkva se raduje poradi nazočnosti Euharistije, izvora i vrhunca kršćanskog života. Taj izvor potječe s oltara i razlijeva se po cijeloj biskupiji. Osim toga, pred tim oltarom biskup stavlja ruke na mlade ljude koje kao svećenike šalje u zajednice. Tu se posvećuju ulja za podjelu sakramenata u cijelog nadbiskupiji. Taj oltar je dakle srce svekolike nadbiskupije – ustvrdio je Sveti Otac dodajući da iz njega žari skrivena narav Crkve, koja je Božje otajstvo, tijelo Kristovo i Božja kuća, veli Sveto Pismo.

Osvrnuvši se na nadgrobne spomenike svetoga Henrika i svete Kunigunde, rekao je da su bili primjerni kršćani u službi kraljevstva Božjega u svijetu. Od tih svetih vladara, draga braćo i sestre, možete naučiti što znači živjeti kao kršćanin u svijetu, a svijet oblikovati prema Kristovu duhu. Iz groba vladarskog para kao i groba kralja Konrada III. dolazi vam poziv da u obitelji, zanimanju, društvu, gospodarstvu i kulturi slušate riječ evanđelja te da zemaljske stvarnosti oblikujete prema duhu evanđelja – piše Sveti Otac.

Podsjećajući da je u katedrali i grob pape Klementa II., koji je i nakon izbora za papu želio ostati u Bambergu, rekao je da je on znak jedinstva s Rimom. I iz toga groba dolazi jedna poruka. U njoj odzvanjaju Gospodinove riječi Petru i njegovim nasljednicima: Petre, „na toj ću stijeni sagraditi Crkvu svoju ni vrata je paklena neće nadvladati“. Te riječi podsjećaju da je vaša nadbiskupija sagrađena na toj stijeni. U tijesnom ćete jedinstvu s Petrovim nasljednikom i općom Crkvom i u sadašnjoj krizi vjere naći nepokolebljivu vjeru i pouzdanje – ustvrdio je Benedikt XVI.

Biskupova katedra, oltar i grobovi zaštitnika vaše biskupije, te jednog pape i kralja poruka su našem vremenu, također i čvrsti katedralni zidovi koji ih čuvaju. Oni su odoljeli olujama jednog tisućljeća, a u prošlom su se stoljeću o njih razbili valovi ideologija protivnih Bogu i čovjeku – kazao je Sveti Otac i dodao: Kuća je sagrađena i gradi se na kamenu, a četiri visoka tornja carske katedrale, koji se uzdižu prema nebu, pokazuju cilj hodočasničke Crkve. Neka jubilejsko slavlje usmjeri prema nebu Crkvu u Bambergu, sve vjernike i posjetitelje katedrale, a u novim naraštajima neka učvrsti uvjerenje da Bog nikada ne napušta svoju Crkvu u kojoj će naći domovinu i utočište – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)