Čuđenje ima biti u temelju vaših djela, te ozbiljna originalna kreativnost, a ne kopiranje nekih velikih imena estrade. Jer, prikaz događaja koji je promijenio ljudsku povijest ne može biti podložan umornim načelima koji predstavljaju prijetvoran i sladunjav Božić, koji nema nikakve veze s Isusovim rođenjem u Betlehemu i njegovim značenjem za današnje čovječanstvo. Papa Franjo se tim prijedlogom obratio mladim umjetnicima, sudionicima glazbenoga natjecanja Christmas Contest, otvorenoga za pjevače do 35 godina, koje organizira Zaklada Gravissimum Educationis.

Nemojte pokušavati kopirati velike ‘zvijezde’ estrade – rekao im je Papa. Nemojte slijediti modu i obrasce uspjeha. Radije budite sami originalni, kreativni, pa i ako će vas to koštati kritike. I prije svega – istaknuo je – učinite da u temelju vaših djela bude čuđenje koje se izgubilo i valja ponovno steći. Čuđenje pred nezamislivim: Bog koji postaje tijelo, koji postaje bespomoćno dijete, rođen od Djevice, u spilji, i koji je imao jasle za životinje kao kolijevku. Ako se ne osjeti čuđenje, pjesma ne govori srcu, ne komunicira…

Osim čuđenja potrebna je jednostavnost koja – pojasnio je rimski biskup – nije banalnost nego nešto drugo. To pokazuje popularna božićna pjesma „Tu scendi dalle stelle“ (Sišao si sa zvijezda) koju je sredinom XVIII. stoljeća napisao sveti Alfonz, a koja je jedna od jednostavnih, ali lijepih pjesama punih značenja, koje nas i dalje mogu dirnuti te jačaju vjeru Božjega naroda. To nije sentimentalnost – dodao je – to je više, to je ono što dolazi iznutra, ono autentično.

Osim toga, tako slavljeni Božić lijek je za „ucjenu“ rata koji je – ponovno je istaknuo Papa – u Europu i u svijet unio veliki nered koji postaje sve veći. Nemojmo upasti u tu zamku! – potaknuo je – Nastavimo sanjati o miru i raditi za mir, sijući sjeme bratstva i društvenoga prijateljstva. Uvijek ispružena ruka. Vi to činite glazbom, a to je vrlo dragocjeno, jer glazba je univerzalni jezik, od neprocjenjive odgojne vrijednosti, koji čini biti humaniji. Koliko nam je danas potrebno da postanemo humaniji! – istaknuo je papa Franjo.