Papa

Papin posjet Libanonu povijesna je prigoda za Bliski istok – ustvrdio je patrijarh Youssif Younan u razgovoru za Radio Vatikan, a maronitski su biskupski sa skupa u gradu Bkerké pozvali sve vjernike da dođu na doček Svetoga Oca, osim toga poželjeli su da Papin posjet bude istinsko proljeće za kršćane i narode Bliskoga istoka.

U Libanonu se užurbano pripremaju za Papin posjet, koji će 14. rujna započeti u Beirutu. Maronitski su biskupi na godišnjem skupu u gradu Bkerké očitovali radost radi apostolskog pohoda i zahvalili svima, počevši od predsjednika države do dragovoljaca, koji se zauzimaju za uspjeh događaja. Također su očitovali zadovoljstvo ponašanjem muslimana koji su poželjeli dobrodošlicu Svetome Ocu.

Tijekom prošlotjednog sastanka s maronitskim patrijarhom Becharom Raïom u gradu Diman, premijer je Najib Mikati u nazočnosti osam vladinih ministara potvrdio da cijela država s radošću očekuje posjet pape Benedikta XVI., ističući da je „dobro došao u Libanon“.

Na važnost se Papina posjeta za cijeli Bliski istok u razgovoru Radio Vatikan osvrnuo sirijski patrijarh Youssif III. Younan nakon opće audijencije u srijedu, 5. rujna. Papin je posjet Libanonu povijesna prigoda da rekne svim ljudima Bliskog istoka, naročito onima koji žive u Svetoj Zemlji, Izraelu i Palestini, kako živjeti u zajednici, zajedno gledati na budućnost, uzajamno poštivali svaku religiju, etničku i rasnu skupinu u toj zemlji. Mi Papu nazivamo „vjesnikom mira“, a on će sve učiniti da pomogne svima koji žive na Bliskom istoku da shvate što im je činiti za mirnu budućnost – ustvrdio je patrijarh.

Naročito mladi u Libanonu s nestrpljenjem očekuju dolazak Svetoga Oca i susret s njim 15. rujna. Za tu je prigodu papinska zaklada ‘Pomoć Crkvi u nevolji’ financirala tiskanje katekizma za mlade„YouCat“ na arapskom jeziku. Podsjećamo da su katekizam u “ruksaku hodočasnika“dobili mladi na Svjetskom danu mladih u Madridu, a sada će biti na raspolaganju i mladima Bliskog istoka. Tijekom Papina pohoda zemlji cedara podijelit će se više od pedeset tisuća primjeraka YouCat-a. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it